StoryEditor

Plány sú platné len do prvého výstrelu (komentár)

27.03.2013, 23:10
Dnes sa na Cypre otvárajú banky. Európa netrpezlivo čaká, ako to dopadne.

Štvrtok bude na Cypre takým malým dňom D. Po viac ako týždni sa (snáď) opäť otvoria brány tamojších bánk a celá Európa bude so zatajeným dychom čakať, ako to dopadne.

Možností je niekoľko a úprimne, ani jedna z nich nevyzerá veľmi príťažlivo – buď dôjde k zavedeniu drakonických opatrení na zamedzenie „útoku“ na banky vo forme limitov na výbery, platby alebo prevody, alebo nastane útok na banky a ulice ovládnu davy. Prípadne budeme svedkami obidvoch scenárov naraz. Národy v Stredomorí sú prirodzene temperamentné, a preto je možné s vysokou mierou pravdepodobnosti očakávať, že môže nastať variant číslo dva – médiá budú mať podľa všetkého druhé Vianoce.

Veľa kritiky sa v posledných dvoch týždňoch znieslo na hlavu EÚ, EK a MMF za to, ako pristúpili k riešeniu kauzy menom Cyprus. Nejakú dobu sa už na finančnom trhu pohybujem a tak viem, že hodnotiť rozhodnutia vzniknuté často pod tlakom je možné až s nemalým časovým odstupom. Rovnako to bude aj v prípade Cypru. Jedna téma sa všaj už teraz vracia vytrvalo ako bumerang – prelomenie inštitútu súkromného vlastníctva formou zdanenia (čítaj konfiškácie) veľkej časti nepoistených vkladov.

Pôvodné návrhy hovorili o sadzbe 9,9%, následne to bolo už 15% a posledné informácie hovoria o tom, že vklady nad 100 000 eur budú napríklad v Laiki Bank „osekané“ na 20% pôvodnej hodnoty. Chápem, že Európska únia, resp. Európska centrálna banka, nie je všemocná a keby mala zachraňovať každého, kto sa dostane do problémov, nerobí nič iné.

V prípade cyperského bankového sektora došlo k nepríjemnému precedensu – vkladatelia (t.j. veritelia), banky prídu vinou chybného obchodného rozhodnutia vedenia banky o časť peňazí, ktoré boli tejto banke zverené. Zverené, nie investované do banky ako finančnej inštitúcie. Jazykový rozdiel je zdanlivo minimálny, ale z pohľadu peňaženky priemerného Cyperčana to vyzerá inak...

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 03:42