StoryEditor

Je tu šanca dobre si zarobiť (komentár dňa)

11.04.2013, 00:10
Prudký rast ceny striebra je veľmi pravdepodobný. Stačí sa pozrieť do histórie.

Jedno z najzákladnejších burzových pravidiel hovorí, že investori by mali nakupovať „nízko“ a predávať „vysoko“. Dá sa to, samozrejme, robiť aj opačne, ale výsledok nebýva úplne ideálny. Súčasná situácia na trhoch ale veľa „jednoduchých“ nákupných odporúčaní neponúka – hlavné indexy v Spojených štátoch sú od začiatku roku o 7 - 12% vyššie a mnohé z nich v tomto okamihu atakujú svoje životné maximá. Veľa sektorov (napr. defenzívne akcie) je z pohľadu ocenenia najdrahších za posledných 5 rokov a investícia do nich tak teraz veľa rastového potenciálu neponúka.

Jednou z malého počtu výnimiek, ktorá z vyššie uvedeného trendu pomerne výrazne vystupuje, sú drahé kovy, obzvlášť striebro. To od maximálnej ceny za posledných 12 mesiacov (35,63 dolára za trójsku uncu 1. októbra 2012) stratilo štvrtinu svojej ceny a momentálne sa pohybuje na úrovni 27,85 dolárov za trójsku uncu. Našli by sme len veľmi málo aktív, ktoré sú vo väčšej nemilosti.

Za pozornosť však nepochybne stojí objem tzv. nekomerčných krátkych pozícií. Tie sú primárne používané ako prostriedok špekulácie, v protiklade s tzv. komerčnými pozíciami, ktoré sú využívané najmä priemyselnými používateľmi danej komodity ako zaisťovací inštrument. Tento indikátor v súčasnosti dosahuje rekordnú úroveň a ukazuje, že investori striebru vôbec neveria.

Napriek tomu by sa možno oplatilo nehádzať flintu do žita a pozrieť sa na historické údaje. Tie totiž jasne ukazujú, že kedykoľvek bol indikátor krátkych pozícií takto vysoko, dochádzalo k prudkému obratu ceny striebra a jeho cenový rast v nasledujúcom období dosahoval až 40%. Bolo tomu tak v polovici roku 2012, rovnako ako aj v druhej tretine roku 2008 a na jeseň 2005.

Osobne síce nemám rád jednoduché porovnávania, pretože každá situácia je unikátna, ale šanca na slušný zisk sa podľa mňa rysuje celkom jasne…

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-forex.cz

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 19:54