StoryEditor

Rok 2010 sa môže zopakovať (komentár dňa)

25.04.2013, 00:10
Flash-crash v roku 2010 znamenal pre akciové trhy v horšom prípade 3 mesiace poklesu,.

Neviem ako vy, ale ja si ešte pomerne dobre pamätám na večer, 6. mája 2010. V Grécku vrcholila jedna z kapitol finančnej krízy a všetky hlavné svetové televízne kanály prenášali dramatické zábery z „horúcich“ Atén. Čo na tom, že šlo o jeden či dva zapálené smetné koše a kopu výrastkov, ktorí po Aténach behajú tak či tak. Možno síce nie priamo pred prezidentským palácom, ale na veci to veľa nemení.

Napätie stúpalo a veľa ľudí tušilo, že sa ten večer „niečo stane“. A aj sa stalo – v jednom momente sa všetky hlavné akciové indexy v USA posunuli o „limit-down“ a napr. akcie Apple Inc. bolo možné kúpiť za nejakých 200 dolárov. Počas niekoľkých minút sa síce indexy vrátili na (takmer) pôvodné úrovne, ale zostalo veľa otvorených otázok.

Nasledujúce vyšetrovanie potom ukázalo, že jedna z maklérskych firiem na Wall Street omylom odoslala niekoľkonásobne vyššie množstvo predajných objednávok na S&P 500 futures a algoritmické obchodné systémy zareagovali tak, ako museli – stiahli nákupné objednávky a trh sa zrútil.

Niečo podobné sme ako na pražskej burze, tak aj na Wall Street opäť videli tento utorok. V Prahe sa vo štvrtine obchodného dňa zrazu z ničoho nič prepadli tituly ČEZ, Komerční banka, NWR a Telefonica O2 – podľa všetkých indikácií išlo o tzv. „košovú“ objednávku (z angl. „basket order“), kedy niektorá zo zahraničných bánk jednoducho „potrebovala predať“.

To isté sa opakovalo aj večer, kedy napadnutie a útok hackerov na konto agentúry AP v rámci sociálnej siete Twitter odoslal do sveta nepravdivú správu o bombovom útoku na Biely dom vo Washingtone a zranení prezidenta Obamu – a všetky hlavné burzové indexy na Wall Street sa promptne obrátili smerom nadol.

Prečo to všetko hovorím? „Flash-crash“ v roku 2010 pre akciové trhy znamenal v horšom prípade 3 mesiace poklesu, v tom lepšom iba stagnáciu. Snáď nás niečo podobné nečaká aj tento rok…

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-forex.cz

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 19:54