StoryEditor

Diabol sa skryl v detaile (komentár dňa)

18.07.2013, 00:10
Každý, kto sa zaujímal o možnosť investovať svoje peniaze, narazil na množstvo stratégií.

Dve okrídlené porekadlá hovoria, že „v jednoduchosti je sila“ a „diabol sa skrýva v detaile“. Každý, kto sa niekedy zaujímal o možnosť investovať svoje voľné finančné prostriedky, mi potvrdí, že o zložité a komplexné investičné stratégie nie je na trhu núdza. Valia sa na nás z každej strany - akcie, dlhopisy, meny, komodity, certifikáty, indexové akcie, warranty... stačí si len vybrať. Lenže práve v slovnom spojení „stačí si len vybrať“ sa ukrýva ten diabol. Kto z vás niekedy sedel v reštaurácii a čašník mu priniesol lístok s 200 položkami, určite vie, o čom hovorím.

Je preto celkom osviežujúce vedieť, že existujú investičné stratégie, ktoré sú nielen jednoduché, ale aj funkčné. Jednu z nich vo svojej knihe „Fail-safe investing“ predstavuje americký analytik Harry Browne. Jeho ideálne portfólio by malo byť a) bezpečné, b) stabilné a c) jednoduché. Bezpečie znamená, že takéto portfólio dokáže jeho vlastníka ochrániť proti (takmer) akémukoľvek budúcemu ekonomickému vývoju. Stabilita znamená, že akýkoľvek trhový vývoj pre portfólio nebude znamenať dramatické výkyvy a pokiaľ áno, budú iba krátkodobé. A jednoduchosť znamená, že obsluha a údržba takéhoto portfólia bude od svojho vlastníka vyžadovať iba minimum času.

Pokiaľ ide o termín „akýkoľvek ekonomický vývoj“, H. Browne identifikuje štyri hlavné typy: a) prosperita (úrokové sadzby a nezamestnanosť obvykle klesajú), b) inflácia (rastie cenová hladina), c) recesia (znižuje sa ponuka peňazí) a d) deflácia (rastie kúpna sila peňazí). A aké inštrumenty by teda takéto ideálne portfólio malo obsahovať? Hotovosť, ktorá sa najlepšie osvedčí v období recesie. Dlhopisy, ktoré sa osvedčili v období deflácie. Akcie, ktorým sa darí v období prosperity, ale ktoré sú obvykle zlou investíciou v období inflácie, deflácie a recesie. Zlato, ktoré je najlepším aktívom pre obdobie vysokej inflácie. Každá z týchto tried aktív by mala niesť váhu 25%.

A ako by takéto portfólio obstálo v teste času? Od roku 1970 do roku 1999 (kedy bola kniha publikovaná) zarobilo v priemere 9,9% p.a. a viac ako dvojnásobne prekonalo infláciu. Jednoduché, ako facka...

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 16:58