StoryEditor

Apple to urobil znovu (komentár dňa)

15.08.2013, 00:10
Firma opäť rozhýbala mediálnu mašinu. Všetci sú v napätí, čo v septembri predstaví.

A je to tu zase - blíži sa začiatok mesiaca september a investori, rovnako ako milovníci spotrebnej elektroniky, začínajú byť nepokojní. Americký technologický gigant Apple Inc. bude predstavovať nové produkty pre "zimnú", resp. vianočnú sezónu už v prvej polovici septembra a špecializované internetové servery sa predháňajú v odhadoch, čo sa v kalifornskom Cupertino chystá.

Za takmer istú vec považujú spotrebitelia nový, pravdepodobne lacnejší, model telefónu iPhone, označený iPhone 5S. Na úplne nový model si budeme musieť počkať do roku 2014 a vďaka tomu, že Apple relatívne nedávno predstavil aj menší tablet iPad mini, uvedený lacnejší variant iPhone by celkom pekne zapadol do celkového produktového portfólia. Tí odvážnejší hovoria o iWatch - hodinkách s integrovaným telefónom a množstvom ďalších funkcií, ktoré by boli vyrobené z ohybného polyméru.

Nemožno však zabúdať ani na možnosť Apple TV - spoločnosť už teraz prostredníctvom služby iTunes disponuje kolosálnou databázou multimediálneho obsahu a noví poskytovatelia, resp. autori pribúdajú každým dňom. Stačilo by tak vyrobiť dizajnovo dokonalú televíziu (Apple toto vie, a ich hlavný dizajnér Sir Jonathan Ive by sa tejto úlohy nepochybne rád zhostil) a začať užívateľom púšťať nimi definovaný obsah.

Prečo to všetko hovorím? Pretože Apple "to" urobil znova. Podarilo sa mu opäť rozhýbať mediálnu mašinu, ktorá bude investorov a spotrebiteľov udržovať v napätí až do okamihu, než firma "niečo" nové predstaví. Mesiac sa bude o firme hovoriť, mesiac sa bude špekulovať, mesiac sa budú komentátori predbiehať v tom, kto z nich má exkluzívnejšie informácie. To všetko v okamihu, keď sa akcie firmy Apple odpútali od svojho ročného minima a začali opäť stúpať.

Ak sa naplnia odhady analytikov a niektorých investorov, vzápätí by sme sa mali dostať cez úroveň 500 dolárov za akciu a ak firma naozaj predstaví nejakú prelomovú novinku, 600 dolárov (opäť) nebude žiadna nedosiahnuteľná méta.

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: General Electric rozšíri služby v Česku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 10:25