StoryEditor

Banky budú zarábať vždy...(komentár dňa)

09.05.2013, 00:10
Finančné domy v zásade nemusia veľa premýšľať. Ak kopírujú obchody klientov, nemajú problém.

Súčasná uvoľnená monetárna politika hlavných svetových centrálnych bánk vedie okrem iného aj k jednému veľmi znepokojivému fenoménu. Pôvodne konzervatívni investori, pohybujúci sa v doméne depozitných produktov alebo len mierne kolísavých dlhopisových podielových fondoch, sú vďaka nulovým úrokovým sadzbám vytláčaní do omnoho agresívnejších produktových skupín.

Jednou takouto skupinou sú bezpochyby internetové obchodné platformy, ponúkajúce investorom obchodovanie mien, komodít alebo akciových indexov s finančnou pákou 1:50 - 1:200. Na prvý pohľad ide o ideálny produkt – s nízkym vstupným kapitálom je možné potenciálne dosiahnuť zaujímavé zisky (alebo straty). Protistranou týchto obchodov sú obvykle najväčšie banky sveta – Deutsche Bank, Citigroup, Barclays, UBS, HSBC či JPMorgan – skryté za zdanlivo „no name“ obchodné platformy. A práve tu je pes zakopaný.

Na začiatku tohto týždňa bola publikovaná štúdia londýnskej Cass Business School, ktorá jasne dokazuje, že obyčajným napodobňovaním obchodov svojich klientov by banky, slúžiace ako protistrany na menovom trhu, dokázali ročne zarobiť približne 10%. Jasne je tu tiež dokázané, že sledovať a kopírovať obchody profesionálnych správcov majetku a hedžových fondov je potenciálne výnosnejšie, než kopírovať obchody firemných klientov a malých špekulantov.

Inými slovami, banky nemusia v zásade veľa premýšľať a iba kopírovaním obchodov svojich klientov dokážu zarobiť toľko, koľko je priemerný ročný výnos hlavných akciových indexov, vrátane započítania dividend. Jednoduché ako facka. Možno preto všetky hlavné banky v poslednom roku investovali tak obrovské sumy do vývoja vlastných platforiem, ktoré by im umožnili odlákať klientov od „nezávislých“ brokerov smerom k ich vlastným obchodným oddeleniam. Predsa len, na menovom trhu sa denne zobchodujú 4 bilióny amerických dolárov a to už je poriadny rybník, v ktorom je možné loviť.

Petr Žabža

senior maklér Patria Direct

Obchodovanie: www.patria-forex.cz

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 14:23