StoryEditor

Väčšinu vyspelých krajín čaká veľký deflačný tlak

04.05.2009, 16:05
Zatiaľ čo minulý týždeň do sveta prúdila zmes ekonomických údajov, komoditné trhy boli väčšinu týždňa neutrálne. Piatkové oživenie však spôsobilo, že odvetvia počas týždňa stúpali.
Bolo tam pre každého niečo, pretože niektoré ekonomické ukazovatele vykazovali prvé „plody” oživenia, zatiaľ čo iné potvrdzovali staré príslovie, že „jedna lastovička leto nerobí”.

Niektoré ekonomické ukazovatele vykazovali spomalenie svojho poklesu, čo dávalo určité dôvody na optimizmus. Na druhej strane, niektoré údaje aj naďalej prekvapovali trh poklesom, čo je vidieť aj v USA na poklese HDP za prvý štvrťrok, ktorý dosiahol úroveň mínus 6,1 percenta. Akciové trhy si prisvojili myšlienku oživenia a index S&P 500 zaznamenal od roku 1991 najväčší mesačný zisk. Optimisti na trhu sa počas uplynulých dvoch mesiacov držali zubami-nechtami údajov ukazujúcich ich smerom.  Samozrejme, veľmi radi by sme tu videli dno. Ale ekonomická aktivita stále klesá, aj keď pomalšie ako na konci minulého roku.  

„Držíme sa našich predpovedí pre rok 2009. Najdôležitejšie pre investorov je uvedomiť si, že nás čaká veľký deflačný tlak. Nejde tak ani o jeho veľkosť, ale očakávame, že k nemu bude dochádzať vo väčšine vyspelých krajín. Mnoho európskych zemí sa dostáva do deflačného územia, zatiaľ čo iné sa držia medziročnej inflácie, no približujú sa deflácii. Očakávame, že tento vývoj bude pokračovať, keďže miera nezamestnanosti naďalej stúpa a bankový systém musí naďalej odpisovať svoje portfólia pôžičiek,” povedal David Karlsbol, hlavný ekonóm Saxo Bank.

„Pre získanie dôkazu o zmene v ekonomickej aktivite bude dôležité sledovať indexy nových objednávok, pritom tieto indexy neponúkajú veľa dôvodov na oslavu. Naďalej sú dôležité hlavné ukazovatele. Zvlášť dôležité je to, či časť zásob peňazí v bankových rezervách, ktoré sa teraz hromadia v komerčných bankách, sú aj k niečomu využívané. To by samozrejmé znamenalo obrat. To by nás však prekvapilo, pretože väčšinou v priebehu recesie sa aktivity požičiavania v bankovom systéme znížia aspoň na dobu dvoch rokov. Doposiaľ sme videli, že sa úverové aktivity v USA sa po dobu šiestich mesiacov znižujú. Očakávame preto, že bude pokračovať v znižovaniu objemu pôžičiek ešte aspoň 1 a pol roka,” dodáva D. Karlsbol.

Na základe uvedeného sa domnievame, že nakupovanie komodít v tejto dobe ako ochrana proti inflácii, je príliš časné a riziko deflácie je omnoho vyššie.

Ropa

Ropa sa naďalej obchodovala okolo hranice 50 USD s malým manévrovacím priestorom, ktorý sa každý deň znižuje. Súčasné pásmo, ktoré je definované trendom tohoročných maxím a miním, ukazuje na pásmo medzi 47,50 USD a 54,70 USD. Investorom radíme zostávať v pásme. Domnievame sa, že riziko poklesu je vyššie s pravdepodobnosťou návratu späť na 45 USD.
Prepuknutie prasačej chrípky má už určité dopady na cestovanie a môže sa stať závažnejším problémom. Blížime sa totiž k sezóne častejšieho cestovania autom v USA, ktorá začína na konci mája. V súčasnosti však tieto negatívne správy ktoré sa naviac objavujú ešte aj v čase ekonomickej krízy, mali iba obmedzený vplyv, keď akciové trhy stúpali a oslabujúci dolár ťahal opačným smerom.

Zlato

Zlato bolo minulý týždeň tlačené dole rastom na globálnych akciových trhoch, keď sa ani prasačej chrípke nepodarilo opäť podnietiť rast smerom hore. Išlo o prvý prípad od apríla 2008, kedy straty trvali dva mesiace za sebou. Bolo to hlavne kvôli vysychajúcemu dopytu investorov, keď sa ich pozornosť obrátila k iným druhom aktív.
Tak ako je uvedené vyššie, boli by sme opatrní používať zlato ako zaistenie proti inflácii pretože očakávame, že v najbližšej dobe bude väčším problémom deflácia. Technicky sa obchody futures zlata pre dodanie v júni aj naďalej obchodujú v kanáli dole k pásmu, ktoré sa v súčasnosti nachádza v úrovni 865 USD a 915 USD.
Radíme investorom, aby sa pohybovali v pásme, ale rovnako ako pri rope sa domnievame, že strana dole ponúka lepšiu odmenu.

Meď

Odpredaj medi počas minulých dvoch týždňoch zrejme zapôsobil a silný dopyt sa pre júlové obchody futures vrátil na úroveň 190 USD. Predtým mesiac trvajúce veľké nákupy Čínskeho štátneho úradu (Chinese State Bureau (STB)) posunuli ceny vyššie a nákupy sa teraz stali viditeľné, keď Londýnska burza s kovmi (LME) zaznamenala, že v ázijských skladoch sú najnižšie úrovne zásob za štyri roky. Klesajúce zásoby medi spolu s rastúcimi akciovými trhmi trochu znížili obavy, že ekonomický pokles zníži dopyt po kovoch.

Technicky sa zdá, že júlová meď sa bude nakupovať mierne pod 200 USD s cieľom k 210 USD s následnou úrovňou 216 USD, čo je 200-denný kĺzavý priemer.

Obilie a sója

V USA sa trhy s obilím a olejnatým semenami počas týždňa pohybovali ako na horskej dráhe. Najprv boli obchody silno poškodené prepuknutím prasačej chrípky, aby potom došlo k silnému oživeniu, keď kvôli vlhkému počasiu došlo k oneskoreniu tohoročnej sezóny výsadby. Sója naviac našla podporu, keď Argentína opäť znížila odhad veľkosti svojej produkcie.  

Nasledujúci týždeň by sa mohol stať pre odvetvie veľmi zaujímavým, pretože obilie aj sója sú blízko dôležitým úrovniam rezistencie. Júlové obilie by mohlo prelomiť dlhodobý trend dole a stúpnuť nad 417 USD a potom následne mať za cieľ 447 USD.

Júlová sója testuje 200-denný kĺzavý priemer a týždenné uzavretie nad hranicou 1064 (čo je obchodovanie v dobe prípravy tejto správy) a mohla by mať cieľ 1076 a 1135.

Na záver je potrebné povedať, že v tabuľke komodít nedošlo počas uplynulých niekoľkých týždňov k veľkým zmenám. Meď je stále vpredu s výnosom 50 percent, zatiaľ čo zemný plyn sa pevne drží dna a v roku 2009 dosiaľ stratil 39 percent.

Ole Sloth Hansen, komoditný stratég
Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komodity, menuAlias = komodity, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:42