StoryEditor

Prenájom počítačových programov

23.03.2006, 23:00

V prípade, že nechcete platiť za kúpu licencií programového vybavenia, dá sa softvér aj prenajať. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že prenájom sa oplatí jen na kratší čas.
Licenčný program Microsoftu Open Value Subscriptions je dostupný pre firmu, ktorá má najmenej päť počítačov a softvérové vybavenie si chce prenajať aspoň na tri roky. Za prenájom počítačov sa platí raz ročne podľa počtu počítačov a podľa prenajatých programov, peniaze však vyberajú predajcovia softvéru, nie priamo Microsoft. Na prenájom sú kancelárske programy (MS Office), operačné systémy (Windows), a serverové platformy Windows Server spolu s množstvom doplnkového softvéru.
Projektantské programy od firmy Autodesk (Auto CAD, Revit) dokáže ich slovenský predajca firma Štor prenajať, ale jej riaditeľ Ján Žilka pripomína: "Cena nájomného je vo výške dvanástiny ceny produktu, takže túto možnosť využívajú skôr projekčné kancelárie, ktorým nárazovo stúpne objem práce, a potrebujú sa s ňou vyrovnať počas jedného -- dvoch mesiacov. Na tento čas si najmú projektantov navyše a zabezpečia im aj softvér. Pre klienta, ktorý nemôže platiť naraz, by som odporučil skôr lízing softvéru."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:27