StoryEditor

Liberalizácia plná obmedzení

Slovenskí živnostníci a remeselníci môžu konečne ponúkať svoje služby aj za hranicami. Tak znie odkaz z Európskeho parlamentu, ktorý včera schválil smernicu o otvorení trhu služieb v Európskej únii.

Slovenskí živnostníci a remeselníci môžu konečne ponúkať svoje služby aj za hranicami. Tak znie odkaz z Európskeho parlamentu, ktorý včera schválil smernicu o otvorení trhu služieb v Európskej únii.
Na prvý pohľad by to mohlo vyzerať tak, že podnikateľ bude môcť prísť do ktoréhokoľvek štátu únie a ponúkať svoje služby. Nebude to však také jednoduché. Europoslanci totiž v smernici schválili aj článok, ktorý umožňuje, aby štáty podnikateľom kládli množstvo prekážok. Bude tak záležať na vôli každej krajiny, či tam dovolí podnikať v službách aj ostatným euroobčanom.
Obmedzenia v poskytovaní služieb sa mali pôvodne týkať iba finančných, dopravných a telekomunikačných služieb. Nakoniec pribudli ešte aj hazardné hry, zdravotníctvo, agentúry sprostredkujúce prácu, súkromné bezpečnostné služby a mnohé ďalšie. Nie je isté ani poskytovanie služieb v oblasti stravovania, inštalatérov, holičov či prekladateľov.
"Je to určitý posun, ale nie je to to, čo sme chceli," vysvetľuje europoslanec Sergej Kozlík (ĽS-HZDS). Pôvodne sa živnostníci mali riadiť zákonmi a pravidlami svojho domovského štátu, ale táto možnosť neprešla. Vyvolala totiž obavy v starých členských krajinách, že ich firmy nebudú schopné konkurovať lacnej pracovnej sile z Východu.
Problém môžu mať aj podnikatelia, ktorí budú chcieť podnikať vo viacerých krajinách naraz. Pôvodne mali byť jednotné pravidlá, ale teraz je už takmer isté, že v každom štáte bude musieť živnostník splniť množstvo podmienok. "K smernici bolo množstvo pripomienok a pozmeňovacích návrhov. Všetky neprešli, a tak máme stále určité výhrady ku konečnému zneniu," konštatuje Kozlík.
Europoslankyňa Zita Pleštinská (SDKÚ) hovorí, že síce nejde o ideálne riešenie, ale symbolizuje "rovnováhu medzi sociálnou a liberálnou Európou".
Irena Belohorská (ĽS-HZDS), naopak, v štrasburskom pléne označila smernicu za "prázdnu a zbytočnú", keďže "síce nemôže uškodiť, ale ani nepomôže". Podľa Belohorskej až prax ukáže, či jednotný trh so službami - jeden z proklamovaných pilierov únie od jej vzniku pred takmer 50 rokmi - naďalej nezostane iba na papieri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:32