StoryEditor

Dhollandia stavia závod pri Bytči

30.09.2005, 00:00
Približne desať miliónov eur bude stáť nový závod belgickej firmy Dhollandia, ktorý stavia v Predmieri pri Bytči.

Približne desať miliónov eur bude stáť nový závod belgickej firmy Dhollandia, ktorý stavia v Predmieri pri Bytči. "Závod sme začali budovať v apríli, skolaudovať by sme ho chceli v novembri. Výrobu plánujeme spustiť v januári, prípadne vo februári budúceho roku," informoval konateľ spoločnosti Dhollandia Central Europe Geert Claeys. Firma zamestná v Predmieri dovedna 80 ľudí. Budú vyrábať hydraulické zdvíhacie plošiny pre nákladné autá. Je to prvý závod Dhollandie na Slovensku. Podľa Clayesa bude zásobovať trhy strednej i východnej Európy. "Tieto trhy sú pre nás veľmi zaujímavé a perspektívne," dodal.
Starosta Predmiera Ladislav Masiarik vidí hlavný prínos Belgičanov predovšetkým v nových pracovných príležitostiach, pretože región má pomerne vysokú nezamestnanosť. Závod bude stáť v priemyselnom parku na 6-hektárovej ploche, ktorú obec predala firme. " Práve sme začali budovať infraštruktúru. Vyjde nás to na asi šesť miliónov korún. Peniaze sme dostali od ministerstva financií," dodal starosta Masiarik.
Belgická firma Dhollandia, ktorá vznikla v roku 1968, patrí k vedúcim výrobcom hydraulických zdvíhacích plošín v Európe. Vlani ich vyrobila zhruba 24-tisíc a za osem mesiacov tohto roka produkciu oproti vlaňajšku zvýšila o 25 percent. Vo svojich výrobných závodoch v Belgicku, v severnom Francúzsku a v Írsku zamestnáva okolo tristo ľudí. V týchto závodoch vyrába vyše 90 percent hydraulických, elektrických a mechanických komponentov používaných na zdvíhacích plošinách Dhollandia. Predaj výrobkov Belgičania podporujú aj servisom vo vyše dvadsiatich krajinách Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 01:17