StoryEditor

Telefónica expanduje v Británii a Nemecku

01.11.2005, 23:00
Britský nezávislý mobilný operátor O2 súhlasil v týchto dňoch so svojím prevzatím španielskou telekomunikačnou spoločnosťou Telefónica. Španielska firma zaplatí za O2 v prepočte 31,6 miliardy dolárov, čo je asi 200 pencí za akciu. Transakcia bude najväčšou v sektore mobilnej komunikácie od prevzatia firmy Nextel Communications spoločnosťou Sprint v decembri minulého roka.

Britský nezávislý mobilný operátor O2 súhlasil v týchto dňoch so svojím prevzatím španielskou telekomunikačnou spoločnosťou Telefónica. Ako uviedla BBC, španielska firma zaplatí za O2 v prepočte 31,6 miliardy dolárov, čo je asi 200 pencí za akciu. Táto suma znamená 22-percentnú prémiu oproti uzatváracej hodnote akcií britskej spoločnosti na burze v Londýne -- 164,25 pence. Transakcia bude podľa internetovej stránky MarketWatch najväčšou v sektore mobilnej komunikácie od prevzatia firmy Nextel Communications spoločnosťou Sprint v decembri minulého roka.

Uspela namiesto Deutsche Telekom
Telefónica si akvizíciou opäť posilní svoje pozície na európskom trhu, o čo sa už nejaký čas snaží. Podľa Wall Street Journal Europe (WSJE) sa firma usiluje obmedziť svoje aktivity na latinskoamerických trhoch, kde v 90. rokoch investovala vyše 50 miliárd dolárov, a viac sa sústrediť na Európu. S týmto cieľom išla do akvizície spoločnosti Český Telecom, ktorú kúpila koncom marca. Za 51-percentný podiel zaplatila 82,6 miliardy českých korún a tento podiel koncom septembra zvýšila o ďalších 18,3 percenta akcií po povinnom odkúpení akcií menšinových akcionárov. Neskôr sa podľa WSJE uchádzala údajne aj o holandskú firmu KPN, čo však Telefónica poprela.
Naopak, spomínanú KPN, ako aj nemecký gigant Deutsche Telekom predbehla, keďže obe sa tento rok o firmu O2 uchádzali. Ani jedna však neuspela. Analytici teraz čakajú, čo konkurenčné firmy urobia, či budú ochotné prípadne ponúknuť viac. Ako pre Financial Times uviedol Jonathan Groocock z maklérskej firmy Oriel Securities, najmä pre Deutsche Telekom by súboj s Telefónicou bol problematický, pretože Deutsche Telekom už má dostatočne silnú pozíciu v Nemecku aj Británii a na týchto trhoch by firma mohla naraziť na protimonopolné úrady. S tým zasa Telefónica nebude mať problémy, v súčasnosti nie je aktívna ani na jednom zo spomínaných trhov. Navyše, dajú sa očakávať aj ďalšie akvizície z jej strany, keďže zisk firmy vzrástol za šesť mesiacov tohto roka o 25 percent a tržby o 20 percent, pričom obe položky prekonali očakávania analytikov.

Konsolidácia pokračuje
Ďalší expanzný krok španielskej spoločnosti potvrdzuje pokračovanie konsolidácie v telekomunikačnom sektore v Európe. Ten bol v minulých rokoch v útlme po tom, čo po rozmachu v 90. rokoch došlo na tomto trhu k prasknutiu bubliny a firmy sa stiahli do úzadia. Väčšina telekomunikačných firiem sa potom radšej zamerala na znižovanie nákladov a stabilizáciu, vďaka čomu si nahromadila väčší objem hotovosti. Tú teraz využívajú na ďalšie akvizície. Okrem spoločnosti Telefónica oznámili fúzie a akvizície aj ďalšie telekomunikačné firmy. Ako uviedla agentúra Reuters, koncom júla oznámila spoločnosť France Télécom prevzatie španielskeho operátora mobilnej komunikácie Amena, v rovnakom čase zasa írsky Eircom kúpu konkurenčnej írskej firmy Meteor a začiatkom minulého mesiaca informovala holandská NTL o kúpe rivala Telewest.

Vzájomne výhodné spojenie
Obe firmy potvrdili, že akvizícia prospeje jednej aj druhej strane a ako uviedol predseda Správnej rady O2 David Arculus, spojenie týchto firiem vytvorí významnú silu na telekomunikačnom trhu. Britská O2 získa prístup na španielsky a latinskoamerický trh, kde má Telefónica silné postavenie. Naopak, španielska spoločnosť zasa cez 02 lepšiu pozíciu na trhu v Británii, Írsku a Nemecku, kde momentálne nie je aktívna, no kde O2 má vlastné siete mobilnej komunikácie. Okrem toho O2 vytvorila spoločné podniky v Británii a Nemecku so sieťou Tesco, respektíve Tchibo na predaj mobilov priamo v sieťach známe ako Tesco Mobile a Tchibo Mobilfunk. Britská firma má 15-tisíc zamestnancov a 25 miliónov zákazníkov, Telefónica 145 miliónov zákazníkov a približne 173-tisíc zamestnancov. Od spojenia si Španieli sľubujú zníženie nákladov do roku 2008 o 293 miliónov eur ročne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 16:10