StoryEditor

Pekáreň Medea skončila

12.04.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Akciová spoločnosť Medea so sídlom v Košiciach, ktorá má v predmete podnikania produkciu pekárenských a cukrárenských výrobkov, zastavila začiatkom apríla tohto roka výrobu. Informoval o tom riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti United Bakeries, ktorá Medeu kontroluje prostredníctvom akciovej spoločnosti Pekáreň a cestovináreň Petržalka, Jaroslav Pomp.
Hlavným dôvodom ukončenia výroby je podľa neho neúspešný pokus o zvýšenie cien výrobkov u odberateľov do takej miery, aby realizačné ceny pokrývali aspoň výrobné náklady. "Rokovali sme so všetkými odberateľmi, ktorí prichádzali do úvahy a vzhľadom na to, že viaceré subjekty vo východoslovenskom teritóriu v snahe získať trh ponúkli dampingové ceny, nedokázali sme zvýšiť obrat pekárne," konštatoval Pomp. Ako pokračoval, obrat, naopak, klesol. V marci tohto roka zverejnila spoločnosť Medea informáciu o svojom možnom predaji.
Valné zhromaždenie pekárne Medea, ktoré sa konalo 10. apríla tohto roka, malo dokonca schvaľovať zmluvu o predaji podniku. Ako však potvrdil Pomp, akcionári o predaji firmy Medea nerokovali a jej predaj už neprichádza do úvahy. "O spôsobe naloženia s areálom firma rozhodne po dohode s bankami," dokončil Pomp.
Spoločnosť Medea dosiahla v predminulom roku tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vo výške 207,9 milióna korún. Pri výrobnej spotrebe na úrovni 183 miliónov podnik v roku 2005 vyprodukoval pridanú hodnotu vo výške 33,6 milióna korún. Firma však ukončila predvlani hospodárenie so stratou vyše 17 miliónov.
Košická Medea, ktorá vznikla v roku 1992, sa orientovala na výrobu chleba, pečiva, cukrárenských výrobkov, trvanlivého pečiva a cestovín. Spoločnosť vyrábala aj soletky, tyčinky a extrudované výrobky. Na prelome rokov 2003 a 2004 získala 91,34 percenta akcií košickej pekárne Medea akciová spoločnosť Pekáreň a cestovináreň Petržalka, ktorá patrí prostredníctvom spoločnosti Delta Pekárne SK do skupiny United Bakeries. Spoločnosť má na Slovensku celkovo sedem pekární.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:38