StoryEditor

AgfaPhoto po sto rokoch zaniká

21.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Pokus o záchranu platobne neschopného koncernu AgfaPhoto sa skončil neúspechom.

Pokus o záchranu platobne neschopného koncernu AgfaPhoto sa skončil neúspechom. Výbor veriteľov a správa podniku, s ktorým bol v minulom storočí spojený rozvoj fotografie, odmietli jedinú ponuku na kúpu od britskej spoločnosti PhotoMe. AgfaPhoto zanikne 31. decembra tohto roku. Pre nemecké a rakúske denníky to potvrdil hovorca firmy Thomas Schulz. Znamená to, že zostávajúcich 1 800 zamestnancov Agfy príde o prácu. Na nové uplatnenie sa však už 700 z nich pripravuje v preškoľovacích kurzoch.
Agfa bola založená v roku 1897 a jej koniec sa začal črtať s revolučnými zmenami v profesionálnom a amatérskom fotografovaní, ktoré priniesla digitalizácia technológií. Vlani bolo z 8,4 milióna predaných fotoaparátov vyše sedem miliónov digitálnych. Počas posledných piatich rokov dosiahla digitálna technológia podiel na trhu s fotoprístrojmi vzostup zo siedmich na 83 percent.
Správa AgfaPhoto informovala, že keď sa nepodarilo predať podnik za dobrú cenu ako celok, majetok koncernu sa bude rozpredávať po častiach. Japonský výrobca filmov Fuji už prejavil záujem o zariadenia v jeho fotolaboratóriách v bavorskom Peitingu.
Agfa bola vyčlenená vlani z belgického koncernu Agfa-Geveart a tento rok v máji ohlásila insolventnosť. Bankrotujúci podnik bude vyrábať posledné filmy už len z materiálu, ktorý má na sklade.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 03:03