StoryEditor

Malé prevádzky znižujú nezamestnanosť

20.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vyše tretinovú mieru nezamestnanosti sa podarilo v obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese znížiť za ostatných šesť rokov na súčasných sedem percent. Vedenie tamojšieho obecného úradu vytváralo nové pracovné miesta, pomáhalo nájsť obyvateľstvu prácu v okrese, na celom Slovensku, ale aj v zahraničí.
"Dnes sa snažíme zriaďovať malé prevádzky, aby sme si zlepšili túto štatistiku. Vznikla prevádzka na výrobu dreveného uhlia, naplno sa rozbehne na budúci rok prevádzka v kameňolome a prevádzka drobných služieb v objekte bývalej materskej školy, kde sa vyrábajú cukrovinky a bude sa tam vyrábať aj obalový materiál z papiera a fólie," priblížil starosta obce Jozef Gajdoš.
Odpadový drevený materiál tesne za obcou na báze modernej technológie spracúvajú v obci na drevené uhlie. "Vlastný proces spaľovania je ekologický a efektívnosť výroby je veľmi vysoká," doplnil Gajdoš. Dodal, že ide síce o špinavú prácu, pretože vyberať uhlie, vreckovať ho a pripravovať na expedíciu nie je čistá záležitosť, ale zamestnáva sedem ľudí z obce s 1 264 obyvateľmi.
Kameňolom nachádzajúci sa tesne za obcou pripravujú v týchto dňoch na inštaláciu novej technologickej linky. Postavia ju v priebehu zimy tak, aby v marci rozbehli prevádzku na plný výkon. Pre stavebné firmy, cestné či železničné stavby tak budú ponúkať kameň v šiestich frakciách. Podľa starostu kameňolom roky obec zaťažoval. Ťažilo sa v ňom 180- až 200-tisíc ton kamennej drviny ročne. Keďže ťažké nákladné vozidlá devastovali cesty, vodovodné siete a životné prostredie, vedenie samosprávy sa rozhodlo, že ak už obyvatelia "trpia", nech má obec z toho nejaký úžitok. "Plánujeme ťažiť ročne okolo 30- až 50-tisíc ton a získané financie chceme využiť na výstavbu potrebnej infraštruktúry v obci, pre ktorú to bude veľký prínos," doplnil starosta. Dobývací priestor je vo vlastníctve obce. Samospráva potrebuje ešte dotiahnuť úpravy hraníc s tamojším vojenským obvodom. Obec dala kameňolom do prevádzky istej súkromnej firme, ktorá doň musí investovať asi 25 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:45