StoryEditor

Siemens zastreší IT materskou firmou

09.12.2007, 23:00

Plán reštrukturalizácie nemeckého koncernu Siemens sa naplno rozbehol aj na Slovensku. Zatiaľ čo spoločnosť Siemens Program and System Engineering pôsobiaca v oblasti informačných technológií sa ako samostatný právny subjekt bude naďalej venovať primárne softvérovému vývoju pre všetky koncernové časti, spoločnosť Siemens IT Solutions and Services sa bez zmeny stane súčasťou spoločnosti Siemens, ktorá zastrešuje korporáciu na Slovensku. Stane sa tak 1. októbra 2008, keď sa začne ďalší obchodný rok koncernu.
"Na podnikaní spoločnosti v oblasti informačných technológií sa nič nemení. Len de facto meníme názov a zanikne právna subjektivita Siemens IT Solutions and Services," vysvetľuje Peter Prónay, výkonný riaditeľ a konateľ spoločnosti Siemens IT Solutions and Services.
Znížia aj náklady
"Firma sa snaží odhaliť svoje rezervy. Je to odraz dvoch veľkých procesov, ktoré v Siemense prebiehajú. Koncern Siemens sa skladá z príliš veľkého množstva firiem a cieľom je, aby sa stala jeho štruktúra prehľadnejšou. Lepšie čitateľné bude aj podnikateľské zameranie spoločnosti," pokračuje.
Informačné technológie sú pre nemeckú nadnárodnú spoločnosť naďalej veľmi dôležité. Sú významnou súčasťou sektorov energetiky, medicíny i priemyslu, v ktorých koncern podniká a pre ktoré vyrába vlastné produkty. Siemens IT Solutions and Services bude k prvému októbru budúceho roka integrovaná do spoločnosti Siemens ako samostatná divízia s rovnakým názvom, ako má teraz. Cieľom integrácie je priblížiť a prepojiť IT riešenia a služby s ostatnými sektormi. Všetky tieto zmeny sú interné a vo vzťahu k zákazníkom alebo navonok sa nič nemení. "Siemens naďalej na Slovensku zostane najväčšou skupinou podnikajúcou v oblasti IT riešení a služieb," zvýrazňuje šéf Siemens IT Solutions and Services. Ďalšou výhodou vyplývajúcou zo spájania niektorých firiem v koncerne bude aj zníženie nákladov a s tým spojená racionalizácia.
"V Európe sme jeden z najsilnejších dodávateľov riešení pre verejný sektor, financie, školstvo a zdravotníctvo. V Nemecku je kompletná IT prevádzka Bundeswehru v mierových podmienkach outsourcovaná cez spoločnú firmu Siemensu a IBM," dodáva. Tento najväčší kontrakt v histórii Siemensu je realizovaný za 7,7 miliardy eur. Siemens bude naďalej pôsobiť vo verejnom sektore prostredníctvom Siemens IT Solutions and Services, ako aj v sektoroch médií a telekomunikácií.
Komplexné služby
Cieľom spoločnosti je ponúknuť zákazníkom komplexné riešenia nielen v oblasti IT, ale aj poradenstvo pri ekonomike firiem, plánovaní ich výroby a technologických procesov.
"Siemens sa vždy snažil dívať sa do budúcnosti. Výzvou pre nás je byť inovatívny tak, ako to dokáže trh absorbovať. Pri riadení podnikov sú práve informačné technológie spojivom, ktoré zabezpečuje ich funkčnú a efektívnu prevádzku," hovorí o plánoch firmy v oblasti IT Peter Prónay. Nová divízia sa tak stane integrovanou súčasťou materskej organizácie skupiny, aby bola naplno k dispozícii všetkým jej firmám a oblastiam jej podnikania. "Naším cieľom je ponúkať spolu s divíziami orientovanými na priemysel, energiu a zdravotníctvo integrované riešenia a služby, založené na efektívnom využití informačných technológií, prepojených s automatizačnými, dopravnými, energetickými, medicínskymi a inými technológiami Siemensu," dopĺňa Prónay.
Siemens IT Solutions and Services bude poskytovať v súlade s novou stratégiou Siemensu prezentovanou generálnym riaditeľom koncernu Petrom Löscherom služby s vyššou pridanou hodnotou. Vo vyspelých ekonomikách sveta je cieľom Siemensu dosiahnuť medziročný rast divízie Siemens IT Solutions and Services na úrovni dvojnásobku rastu hrubého domáceho produktu v danej krajine. Na Slovensku by podľa Petra Prónaya mali v roku 2007/2008 narásť jej tržby medziročne o deväť až desať percent. "Aj keď mnohé zo slovenských firiem ešte na takéto poskytovanie komplexných integrovaných služieb nie sú pripravené, verím, že v našich snahách byť lepším partnerom pre zákazníkov budeme úspešní. Naša ponuka je komplexná, a práve tým sa odlišujeme od konkurencie. Potreby našich zákazníkov vieme riešiť v širšom rozsahu," hovorí na záver Peter Prónay.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:48