StoryEditor

Firmy sa starajú analytikom o prekvapenia

14.11.2010, 23:05
Sezóna zverejňovania hospodárskych výsledkov firiem za tretí štvrťrok 2010 je v plnom prúde.

A ako obvykle, prevažujú pozitívne prekvapenia (za posledných 55 rokov je tomu tak viac než v 85 percentách prípadov). Napríklad z bázy indexu Standard & Poors 500 oznámilo k 2. novembru štvrťročný zisk 368 firiem, z ktorých 73,9 percenta prekonalo očakávanie trhu (analytikov). Oproti predchádzajúcim štvrťrokom ide o mierne zhoršenie, ale pre trh je to priaznivá správa.

Index, podporený tiež druhým kolom kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Fed, tak od 7. októbra, kedy výsledková sezóna začala, posilnil o 5,3 percenta a dostal sa na najvyššiu úroveň od septembra 2008. Trochu menej priaznivý je potom obrázok pri pohľade na tržby, kde očakávanie prekonalo iba 52 percent spoločností a naopak 35 percent firiem oznámilo tržby pod odhady analytikov. Opäť sa tak ukazuje, že priaznivé hospodárske výsledky spoločnosti dosahujú najmä striktnou kontrolou nákladov.

Otázkou potom zostáva, ako je tento trend dlhodobo udržateľný. To sú ale všetko údaje na úrovni trhu ako celku. Pre akcionárov jednotlivých spoločností je dôležité, ako sa darí práve tej ich firme a predovšetkým ako sa hospodárske výsledky odrážajú na cene akcií.

A tu prichádza pre viacero z nich pomerne značný šok. Akcie viac než polovice firiem, ktoré oznámili vyššie zisky, než sa očakávalo, následne po ich zverejnení zaznamenali horšiu výkonnosť než index a valná väčšina z nich dokonca i výrazne strácala. Samozrejme, v niektorých prípadoch to bolo spôsobené napríklad horšími výhľadmi pre nasledujúce kvartály, ale pri väčšine za tým môžeme nájsť tiež novo rozšírenú investičnú „stratégiu“, ktorú trh prevzal od špekulatívnych, hlavne hedgeových fondov – „buy on rumours, sell on news“. Teda nakúp pri fámach a predaj, keď sú potvrdené.

Pravda, o dlhodobej úspešnosti tejto stratégie, a najmä jej pozitívnemu vplyvu na obnovu dôvery akciových investorov po takzvanej stratenej dekáde, výrazne pochybujú.

Petr Zajíc 

senior portfóliový manažér, Pioneer Investment Austria

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:26