StoryEditor

Slovenské eurobondy dostali rating

15.05.2009, 15:44
Autor:
TASRTASR
Medzinárodná ratingová agentúra Fitch priznala slovenským eurobondom, ktorých aukcia sa uskutočnila vo štvrtok a sú splatné v januári 2015, rating A+.

Tento rating je v súlade so slovenským dlhodobým ratingom pre úvery v zahraničných menách IDR, ktorý má stabilný výhľad.     

Naše plus: členstvo v eurózne a dobrá politika

V odôvodnení agentúry sa uvádza, že slovenská ekonomika je veľmi citlivá na pokles dopytu zo západnej Európy, ktorý má cyklický charakter, a to predovšetkým po autách. Podľa predstaviteľa skupiny Fitch pre ratingy štátov Douglasa Renwicka zníženie dopytu po slovenských produktoch síce tento rok spôsobí významný pokles hrubého domáceho produktu (HDP) SR, ten je ale v rámci tolerancie ratingu krajiny. Členstvo v eurozóne a dobrá politika ho však aj naďalej podporujú.     

Slovenská ekonomika vstúpila do recesie v pomerne silnej pozícii, s nízkym štátnym dlhom, pomerne silným bankovým systémom a iba s pár prípadmi makroekonomickej nerovnováhy, ak sa porovná s inými krajinami strednej a východnej Európy, konštatuje ďalej Fitch.     

Deficit rozpočtu bude rásť

Niekoľko rokov fiškálnej konsolidácie a silný nominálny rast HDP viedli k tomu, že v pomere k HDP na konci roka 2008 bola výška štátneho dlhu 28 %. Na porovnanie v A skupine má tento ukazovateľ hodnotu 39 %. Fitch však odhaduje, že tohtoročný makroekonomický šok povedie k rastu rozpočtového deficitu a ten dosiahne 5,5 % HDP. V roku 2010 by mal klesnúť na 4,5 %, kým vlani dosiahol len 2,8 % HDP. V dôsledku toho štátny dlh ku koncu budúceho roka vzrastie na 36 % HDP. Dôkaz o zachovaní rozpočtovej disciplíny a ekonomickej pružnosti je dôležitým faktorom pre rating.     

TASR o tom informovala agentúra Fitch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:27