StoryEditor

Inflácia bola druhá najnižšia v histórii Slovenska

18.05.2009, 00:00
Harmonizovaná inflácia meraná metodikou Európskej únie dosiahla v apríli 1,4 percenta.

Podľa Štatistického úradu je to druhá najnižšia hodnota nameraná hodnota v histórii.

Historicky najnižšiu hodnotu medziročného rastu cien podľa HICP pritom štatistici namerali v mesiacoch júl a august 2007, keď dosiahla 1,2 percenta. Priemerná medziročná harmonizovaná inflácia za posledných dvanásť mesiacov tak predstavuje 3,5 percenta.

Lacnejšie potraviny
Oproti marcovým hodnotám ceny klesli o 0,1 percenta. Najvýraznejšie klesali ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré boli oproti marcu nižšie o 1,2 percenta.

 

"Podobne ako pri celkovej inflácii, aj pri harmonizovanej zohralo najväčšiu úlohu zlacnenie potravín. Pokles je relatívne netypický pre túto časť roka a zrejme ho môžeme pripísať avizovanému zníženiu cien zo strany veľkých reťazcov,“ hovorí analytička ČSOB Silvia Čechovičová.

Klesli však aj ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a rekreácie a kultúry zhodne o 0,3 percenta. Naopak, najvýraznejší rast oproti marcu zaznamenali ceny v zdravotníctve, ktoré stúpli o 1,1 percenta. Rástli aj ceny dopravy, alkoholických nápojov a tabaku a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne a vzdelávania a rozličných tovarov a služieb rovnako. Ceny v oblasti pôšt a telekomunikácií, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív, ako aj odevov a obuvi, sa v porovnaní s marcom nezmenili.

Ďalší pokles
Podľa analytikov bude spomaľovanie inflácie pokračovať aj v najbližších mesiacoch. "V nasledujúcich mesiacoch očakávame ďalšie postupné spomaľovanie inflácie smerom k jednému percentu pod vplyvom pretrvávajúceho utlmenia dopytu,“ predpokladá analytička Poštovej banky Jana Mrvová. Analytička pripomína, že neustále spomaľovanie rastu spotrebiteľských cien pretrváva od októbra minulého roka. "Celosvetová hospodárska kríza totiž ide ruka v ruke nielen so zmrazovaním alebo znižovaním miezd, ale aj s prepúšťaním zamestnancov. Spotrebitelia navyše pod vplyvom obáv z budúcnosti prehodnocujú svoje spotrebiteľské zvyklosti, viac šetria a menej nakupujú,“ dodáva Mrvová. Takéto správanie spotrebiteľov podľa nej vedie k stlmeniu dopytových inflačných tlakov a v konečnom dôsledku k spomaleniu cenového rastu.

Spomalenie v Európe
Rast cien však prestal byť problémom aj v ostatných európskych krajinách. Medziročná inflácia v krajinách eurozóny ostala aj v apríli na hodnote 0,6 percenta. "Rovnako ako v prípade HDP, aj tu je štatistika rekordná, pretože eurozóna ešte nikdy nezažila nižšiu infláciu,“ pripomína analytik Next Finance Vladimír Pikora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:40