StoryEditor

Slovenský maloobchod hľadá dno

04.06.2009, 09:43
Autor:
SITASITAČTKČTK
Analytici už skôr upozorňovali, že predajne čaká pokles tržieb. Dôvodom je hospodárska kríza, ktorá zvyšuje počet nezamestnaných, ktorí obmedzujú nákupy a výhodné ceny v zahraničí. Kvôli oslabeniu okolitých mien navštevujú mnohí Slováci zahraničné obchody (na snímke: minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek).

Výraznejší pokles ako v marci

Tržby v maloobchode v apríli opäť medziročne poklesli, oproti marcu sa však ich prepad mierne zrýchlil. Kým v treťom mesiaci roka maloobchodné tržby medziročne poklesli o 7,5 %, v apríli boli podľa údajov Štatistického úradu SR v stálych cenách nižšie o 9,2 % a dosiahli 1,405 mld. eur.

Ako hovorí hlavný analytik Volksbanku Vladimír Vaňo, "po novom roku je medziročný prepad maloobchodných tržieb na Slovensku výraznejší, než v Česku a Maďarsku." Ako dodáva, "Vytriezvenie a prehodnotenie spotrebiteľského správania prišlo na Slovensku neskôr a nárazovo."

Najvýraznejšie pritom poklesli tržby podľa novej odvetvovej klasifikácie SK Nace v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach, a to o 25,4 %. Tržby v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov poklesli o 20,8 %, tržby v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 12,2 % a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 10,2 %.

Analytici už skôr upozorňovali, že predajne čaká prepad tržieb. Dôvodom nie je len hospodárska kríza, ktorá zvyšuje počet nezamestnaných, a preto obmedzuje nákupy, ale aj výhodnejšie ceny v zahraničí. Pre oslabenie okolitých mien navštevujú mnohí Slováci české, maďarské či poľské obchody. Niektoré slovenské reťazce na nižšie ceny konkurencie v zahraničí zareagovali zlacňovaním, a snažia sa tak opäť pritiahnuť zákazníkov.

Rástla iba kultúra a informačné technológie

Rovnako poklesli tržby obchodníkov aj v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 10 %. Na druhej strane nárast tržieb štatistici zaznamenali v maloobchode so zariadeniami pre informačno-komunikačné technológie o 46,5 %, v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 17,4 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 3,4 %.    

Od začiatku roka sa tržby v maloobchode celkovo znížili o 10,6 % na 5,365 mld. eur, z toho v stánkoch a na trhoch o 58,1 %, v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť o 30,2 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 20,6 %. Tržby klesali aj v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 9,7 %, v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 7,2 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 1,1 %.

Naopak za prvé štyri mesiace tržby vzrástli v maloobchode so zariadeniami pre informačno-komunikačné technológie o 25,7 %, v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 10,7 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 0,3 %.   

You need to upgrade your Flash Player

Veľkoobchod spadol takmer o tretinu

Aprílové tržby vo veľkoobchode dosiahli 1,904 mld. eur a na medziročnej báze sa znížili v bežných cenách o 28,9 %. "Vývoj súvisel s poklesom tržieb v nešpecializovanom veľkoobchode o 48,4 %, vo veľkoobchode so strojmi a zariadeniami o 44,4 %, v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 36,4 %, v sprostredkovaní veľkoobchodu o 25,6 %, vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 20,6 % a s tovarom pre domácnosť o 8,9 %," informuje ŠÚ. Medziročne naopak vzrástli tržby vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami o 6,8 % a vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačno-komunikačné technológie o 4,1 %.     

Počas prvých štyroch mesiacov roka tak veľkoobchodné tržby dosiahli úroveň 7,216 mld. eur, pri medziročnom poklese v bežných cenách o 26,2 %. Vo veľkoobchode so strojmi a zariadeniami sa znížili o 42,8 %, v nešpecializovanom veľkoobchode o 39,8 %, v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 34,7 %, v sprostredkovaní veľkoobchodu o 28,4 %, vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 18,8 % a vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 5,4 %. Vyššie pritom boli tržby vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačno-komunikačné technológie o 9,5 % a vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami o 3 %.   

Klesanie potrvdili aj údaje z ostatných sektorov

V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa v apríli realizovali tržby za vlastné výkony a tovar v hodnote 379,5 mil. eur. V stálych cenách tak klesli o 15 %. Znížili sa hlavne v oprave a údržbe motorových vozidiel o 25,2 % a v predaji motorových vozidiel o 14,3 %. V predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel tržby naopak vzrástli o 20 %.   

Aprílové tržby v ubytovaní dosiahli úroveň 25,9 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles v stálych cenách o 25,9 %. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dosiahli celkové tržby objem 70 mil. eur a oproti aprílu 2008 klesli v stálych cenách o 29,2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:58