StoryEditor

Ceny klesli. Najmä vďaka potravinám

14.05.2009, 00:00

Štatistický úrad včera priniesol dobré správy. Ceny na Slovensku v apríli pokračovali v poklese a tovary a služby sú oproti marcu o 0,1 percenta lacnejšie. Ďakovať môžeme nižším cenám potravín v obchodoch. Proti lepším údajom hrali vyššie ceny pohonných látok .V porovnaní s aprílom minulého roka ceny vzrástli o 2,3 percenta. Medziročná inflácia tak svoje tempo naďalej spomaľuje.

Lacnejšie potraviny kontra drahá ropa
Za aprílovým poklesom cien stoja najmä potraviny, ktoré sú o percento lacnejšie ako v marci. "S výnimkou cien zeleniny sme videli zlacnenie vo všetkých druhoch potravinárskeho tovaru,“ konštatuje Silvia Čechovičová, analytička ČSOB. Pod takýto výrazný pokles netypický pre túto časť roka sa podľa nej mohlo podpísať znižovanie cien vo veľkých nákupných centrách. "Tie sa na takýto krok odhodlali po náraste nákupnej turistiky Slovákov do okolitých krajín,“ vysvetľuje analytička. Zaujímavé je aj to, že potraviny zlacneli tiež v porovnaní s minulým rokom. Stalo sa tak prvýkrát od februára 2006.

Naopak, ceny palív zamierili smerom nahor. "Spolu s oživením akciových trhov stúpa svetová cena ropy, čo prináša rast cien benzínu,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Dodáva, že súčasná cena ropy je o vyše 50 percent vyššia ako na konci roka. V lete minulého roka však stála okolo 140 dolárov za barel (159 litrov).

Ďalší pokles
Analytici predpokladajú, že rast cien sa bude spomaľovať aj v nasledujúcich mesiacoch. "Čo sa týka výhľadu na mesiac máj, inflácia by mala vykázať opäť podobné trendy ako v apríli. Medzimesačný pokles cien potravín by mal byť kompenzovaný stagnáciou a miernym rastom ostatných hlavných položiek spotrebného koša, ako sú pohonné látky a zdravotníctvo,“ predpokladá analytik VÚB banky Martin Lenko.

Čechovičová si myslí, že pokles inflácie bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom dno by mohla dosiahnuť v septembri. "Následne by inflácia mala začať mierne rásť, pričom na konci roka by sa mala nachádzať na hodnote 1,8 percenta. Pomôže nám nižšia dovezená inflácia a slabší spotrebiteľský dopyt,“ dodáva.

Už v piatok bude známa aj výška harmonizovanej inflácie, ktorá porovnáva rast cenovej hladiny v európskych krajinách. "Očakávame, že harmonizovaná inflácia medzimesačne v apríli klesla rovnako o 0,1 percenta, čo by malo znamenať spomalenie medziročného rastu z 1,8 na 1,4 percenta,“ hovorí Lenko. Inflácia nie je problémom podľa Čechovičovej ani v krajinách eurozóny. "Piatkové čísla by mali potvrdiť, že jej medziročná dynamika sa v apríli spomalila na 0,6 percenta,“ dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:35