StoryEditor

Inflácia klesla na 20-mesačné minimum

15.05.2009, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Ceny tovarov a služieb na Slovensku v apríli podľa metodiky Európskej únie spomalili tempo medziročného rastu na 20-mesačné minimum 1,4 percenta.

Inflácia sa tak zvoľnila siedmy mesiac po sebe, v marci dosiahla 1,8 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas apríla ceny klesli o 0,1 percenta, v treťom mesiaci sa znížili o 0,3 percenta.

"Je to historicky druhá najnižšia hodnota medziročnej inflácie meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien - historicky najnižšia bola medziročná miera inflácie v mesiacoch júl a august 2007, kedy dosiahla 1,2
percenta," uviedli štatistici.

Ceny klesajú hlavne v doprave

Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie krajín únie, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Do nej sa Slovensko začlenilo od januára. V apríli sa medziročne najviac, o 8,6 percenta, zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku. Naopak, najvýraznejšie sa ceny rovnako ako v marci
znížili v doprave, a to o 6,6 percenta. V medzimesačnom porovnaní ceny vzrástli hlavne v zdravotníctve (o 1,1 percenta).

Najviac, o 1,2 percenta, zlacneli potraviny a nealkoholické nápoje. Spomalenie tempa inflácie potvrdili aj údaje v národnej metodike, ktoré štatistici zverejnili v stredu. Podľa nich sa rast cien tovarov a služieb v štvrtom mesiaci zvoľnil na 2,3 percenta z marcových 2,6 percenta. Inflácia tak dosiahla najnižšiu hodnotu od augusta 2007.

Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov. Inflácia meraná metodikou EÚ je očistené o položku imputované nájomné, ktoré zahŕňa aj platby majiteľov bytov do fondu opráv.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 03:48