StoryEditor

Ropná vojna ničí Rusko. Svet z toho môže vyťažiť

26.11.2014, 23:00
Autor:
dujduj
Svetové ceny ropy majú za sebou drastické prepady. Doplácajú na to Rusko a spoločnosti ťažiace ropu z bridlice. Svet však môže z toho vyťažiť.

Jeden z najväčších šokov, ktorý tento rok postihol globálnu ekonomiku bol pokles cien ropy, ktoré sa od konca júna prepadli až o dvadsaťpäť percent. Podla väčšiny analytikov je to dôsledok zvýšenej ponuky na trhu. Nízka cena ropy má negatívny vplyv na krajiny, kde príjmy z predaja ropy predstavujú hlavný zdroj peňazí pre ich rozpočty. Preto by privítali, keby sa kvóty na ťažbu ropy vo svete znížili. Kvôli tomu tento týždeň zasadá aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), kde sa niektorí jej členovia na čele s Venezuelou a Ruskom snažia o zníženie kvót na jej ťažbu. Nízka cena čierneho zlata totiž znamená stamiliardové straty pre ich ekonomiky.

Kvóty sa však pravdepodobne znižovať nebudú, pretože Saudská Arábia s týmto krokom nesúhlasí. Vplyv na to môže mať aj jej silné spojenectvo s USA, ktoré využívajú nízku cenu ropy ako hlavnú ekonomickú zbraň proti Rusku. To už na to dopláca drastickým prepadom rubľa a ekonomikou potácajúcou sa na prahu recesie.

Na nízke ceny ropy však nedopláca len Rusko. Problémy začínajú mať ťažiari, ktorí sa zamerali na ťažbu tejto drahocennej tekutiny z bridlicových ložísk. Aby sa im ťažba vyplatila, musela by sa cena ropy pohybovať na hranici 100 dolárov za barel. Momentálne sa však barel ropy obchoduje za 75 dolárov . Analytici sa preto obávajú, že množstvo ťažiarov, ktorí sa zamerali na tento spôsob ťažby ropy čaká bankrot.

Ropná vojna však môže mať blahodárny účinok na narkoleptickú globálnu ekonomiku. Nízke ceny ropy totiž pôsobia ako určitý stimul pre krajiny, ktoré sa zaraďujú medzi čistých importérov komodity. Spoločnostiam sa znižujú náklady a pri rovnakých cenách sa im zvyšuje zisková marža. Zisk sa teda presúva od ropných spoločností ku konzumentom ropy, ktorí sú vo väčšej miere náchylní tento zisk spotrebovať, resp. investovať a pomôcť k rastu jednotlivým ekonomikám. Dlhodobo nižšie ceny ropy by boli pozitívne pre väčšinu sveta a mohli by pomôcť k opätovnému reštartu svetovej ekonomiky.


Je za poklesom cien ropy zvýšená ponuka vplyvom ťažby ropy z bridlice?

 

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Je to určite jeden z faktorov. Vyššia produkcia v USA má na svedomí nárast voľných kapacít OPECu a keďže sa OPEC zatiaľ nie je schopný dohodnúť na znížení produkcie, cena ropy v poslednej dobe prudko klesá.

 

Matej Klenovský

analytik

Áno, jedným z hlavných dôvodov nízkych cien je vysoká ponuka ropy na svetových trhoch. Ďalšími príčinami sú nízky globálny dopyt a silný výmenný kurz dolára. Keďže je ropa strategickou surovinou, súčasné veľmi nízke ceny môžu byť do istou mierou aj politickou hrou. Nízka cena ropy ničí ruskú ekonomiku, ktorá je extrémne závislá na exporte komodity. A práve Saudská Arábia, spojenec USA, nechce znížiť svoju produkciu, čím drží ceny nízko, aj keď je jej rozpočet takisto závislý na vývoze ropy.

 

Spôsobil by ďalší pokles cien ropy problémy u spoločností, ktoré ťažia ropu z bridlice? Mohlo by dôjsť k výraznému poklesu ťažby ropy z bridlíc?

 

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Určite áno. Bridlicová ropa síce nie je nijako mimoriadne drahá a na niektorých miestach sa dá ťažiť aj za 70 dolárov na barel. Sú však nálezisko, kde je potrebné cena prevyšujúcu 100 dolárov a tie by mala v budúcnosti pravdepodobne problémy. To sa však netýka iba ropy ťaženej z bridlíc. Vyššia cena ropy je potrebná aj v prípade niektorých menších ropných polí, alebo pre ťažbu ropy z oceánu. Ak bude sa cena ropy držať dlhodobo na týchto úrovniach, bude tak musieť byť ťažba uzatváraná aj na iných miestach.

 

Matej Klenovský

analytik

Ďalší pokles cien by mohol spôsobiť problémy všetkým ropným spoločnostiam, nie len tým, ktoré ťažia z bridlíc. Podľa štúdie JP Morgan je z hľadiska zisku cena pod 80 USD za barel kritická až pre 80% spoločností. Pravdou však je, že ťažba ropy z bridlíc je ekonomicky omnoho náročnejšia a preto nízke ceny ropy zasiahnu najskôr práve tieto spoločnosti. Áno, mohlo by dôjsť k poklesu ťažby – dlhodobo nízke ceny ropy by spravili z tejto oblasti nerentabilný biznis.

 

Čo negatívny a pozitívny vplyv môže mať pokles cien ropy na globálnu ekonomiku?

 

Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Negatívny dopad pocítia predovšetkým ropný sektor a krajiny, ktoré sú na príjmoch z predaja ropy závislé, alebo tvoria značnú časť ich rozpočtových príjmov. Pozitívnym efektom je rast reálnych príjmov skrze nižšie ceny pohonných hmôt, čo môže viesť k dočasnému zvýšeniu spotreby a teda rastu ekonomiky.

 

Matej Klenovský

analytik

Nízka cena ropy už teraz spôsobuje deflačné tlaky, s čím má momentálne problém takmer každá vyspelá ekonomika, najmä eurozóna. V krajinách, ktoré financujú svoje rozpočty z veľkej časti exportom ropy, môže prísť k vážnym ekonomickým ťažkostiam. Napr. vo Venezuele, ktorá už dávnejšie verejne priznala problémy, sa od konca júla zvýšili výnosy z 15r. dlhopisov z 11 na 18%. Naopak, nízke ceny pôsobia ako určitý stimul pre krajiny, ktoré sa zaraďujú medzi čistých importérov komodity. Spoločnostiam sa znižujú náklady a pri rovnakých cenách sa im zvyšuje zisková marža. Zisk sa teda presúva od ropných spoločností ku konzumentom ropy, ktorí sú vo väčšej miere náchylní tento zisk spotrebovať, resp. investovať a pomôcť k rastu jednotlivým ekonomikám. Dlhodobo nižšie ceny ropy by boli pozitívne pre väčšinu sveta a mohli by pomôcť k opätovnému reštartu svetovej ekonomiky.

 

01 - Modified: 2007-01-08 13:39:26 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko stavia nový zásobník plynu
01 - Modified: 2024-05-17 05:55:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne vzrástli. Pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu 02 - Modified: 2024-05-14 16:00:00 - Feat.: - Title: Tieňová flotila narazila: Tisíc lodí financovalo Rusku vojnu. Západ teraz našiel cestu, ako ich zastaviť 03 - Modified: 2024-05-14 11:20:13 - Feat.: - Title: OPEC potvrdil prognózu globálneho dopytu po rope, očakáva relatívne silný rast 04 - Modified: 2024-05-14 09:47:55 - Feat.: - Title: Zisk brazílskeho ropného koncernu Petrobras klesol o viac než tretinu 05 - Modified: 2024-05-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Krajina, ktorá zásadne profituje z vojny: Doma je zelená, z exportu ropy a plynu má 80 miliónov dolárov denne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 18:40