StoryEditor

Nezamestnanosť v úvode roka vzrástla

03.06.2009, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v prvom štvrťroku tohto roka zvýšila na 10,5 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V poslednom kvartáli vlaňajška sa podiel ľudí bez práce ešte znížil na dlhoročné minimum 8,7 percenta (na snímke ministerka práce Viera Tomanová).

Počet nezamestnaných sa v prvom štvrťroku zvýšil na 281.000 ľudí v porovnaní so 234.400 osobami v poslednom kvartáli 2008. Zamestnanosť od januára do konca marca klesla, a to na 2,39 milióna ľudí z 2,47 milióna zamestnaných v závere minulého roka.

Ďalšie miesta sú ohrozené

Podľa odlišnej metodiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny miera nezamestnanosti ku koncu marca po zhruba dva a pol roku opäť vzrástla nad desať percent. V apríli pre prepúšťanie v dôsledku hospodárskej krízy sa ďalej zvýšila, a to na trojročné maximum 10,92 percenta. Ďalšie tisícky pracovných miest sú podľa vlády ohrozené.

Rozdiely v údajoch medzi Štatistickým úradom a úradmi práce vyplývajú z odlišných spôsobov stanovenia počtu nezamestnaných. Prieskumy štatistikov sú založené na vybranej vzorke bez ohľadu na to, či sú osoby bez práce registrované. Úrady práce vychádzajú z počtu registrovaných nezamestnaných, ktorí sú navyše v danom období schopní nastúpiť do zamestnania.

You need to upgrade your Flash Player

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top, menuAlias = top, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:26