StoryEditor

Regulácia nie je liekom na krízu

17.05.2009, 15:48
Zásahy štátu do ekonomiky nepomôžu krajinám v boji proti kríze. Zhodli sa na tom svetoví ekonómovia na medzinárodnej konferencii v Bratislave. Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Myron Scholes zároveň upozornil, že bude ešte trvať istú dobu, kým sa kríza úplne skončí. "Kríza samotná môže trvať aj päťdesiat rokov," tvrdí Scholes.

Regulácie nie je liek 

Podľa ekonóma Samuela Gregga z Acton Institute (Veľká Británia) nemôže existovať slobodná spoločnosť, slobodní ľudia, bez slobodnej ekonomiky. Odsudzuje tak zásahy štátu, teda práve reguláciu, ktorá sa tak rozmohla v časoch krízy.

 

Ján Oravec zo Združenia podnikateľov Slovenska vysvetľuje "chuť" politikov a občanov regulovať mylnou informáciou, že kríza nastala kvôli zlyhaniu kapitalizmu. "Toto tvrdenie jednoducho nesedí pretože, kapitalizmus v tejto dobe ani neexistuje, náš systém je zmiešaný. Vacšiu polovicu príjmu dávajú ľudia štátu, ktoré potom on prerozdeľuje," vysvetľuje Oravec. Vyššie dane, viac politických zásahov podľa neho prinesie koniec akémukoľvek politickému systému.

Príčinou krízy je aj účtovnictvo 

Za hlavnú príčinu vzniku finančnej krízy označil Scholes účtovníctvo. V súčasnosti sú totiž účtovné výkazy iba statické, ničhovoriace o skutočnom stave konkrétneho podniku alebo banky. Okrem toho pritom

napríklad banky vykazujú značnú časť aktív v nominálnej hodnote, čo často nezodpovedá skutočnej hodnote majetku takejto inštitúcie. V takejto situácii sa preto podľa neho významne znižuje orientácia

investorov, čo sa podľa neho prejaví práve v najbližších rokoch, keď budú investori oveľa opatrnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top, menuAlias = top, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:17