Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy

18.04.2024, 19:47
Autor:
TASRTASR

Za veľmi dôležitú považuje Jozef Holjenčík ponuku na uskladňovanie zemného plynu v podzemných zásobníkoch na Ukrajine za výhodné ceny.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy.

Vyplynulo to z rokovania predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie, informoval vo štvrtok hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Stretnutie viedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) pri príležitosti spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády.

Pomoc Ukrajine

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví na rokovaní ponúkol pomoc Ukrajine v rámci realizácie ďalšieho twinningového projektu v oblasti energetiky.

Týkal by sa implementácie aktuálnej legislatívy Európskej únie do ukrajinského energetického prostredia na základe úspešného projektu, ktorý bol ukončený medzi slovenskými a ukrajinskými regulačnými úradmi ešte v roku 2017. Námestník ministra energetiky Ukrajiny podľa Igaza ponuku ocenil.

"Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zároveň na stretnutí podporil iniciatívu ukrajinskej strany ohľadom problematiky tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu. Tá je v súlade so zámerom Slovenska, teda aby sa diverzifikovala trasa prepravy zemného plynu z Azerbajdžanu využívaním tzv. Balkánskej trasy," priblížil hovorca úradu.

Uskladnenie plynu

Za veľmi dôležitú považuje Jozef Holjenčík ponuku na uskladňovanie zemného plynu v podzemných zásobníkoch na Ukrajine za výhodné ceny.

Táto ponuka súčasne predpokladá využívanie prepravných kapacít prevádzkovateľa prepravnej siete Eustream aj v smere zo Slovenska na východ. Zachovanie tranzitu cez Ukrajinu tak považuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví za výhodné pre obidve strany a podporuje tieto aktivity.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví tiež podporuje iniciatívu ukrajinskej strany na vytvorenie tzv. Európskeho HUBu ako obchodnej platformy na princípe zapojenia čo najväčšieho počtu obchodníkov za súčasného využívania skladovacích kapacít na území Ukrajiny.

"Jozef Holjenčík na stretnutí akcentoval aj problematiku záverečného cyklu jadrovej elektrárne, a to konkrétne v oblasti rozvoja možnej spolupráce pri skladovaní vyhoreného jadrového paliva. Mykola Kolisnyk reagoval pozitívne a vyjadril záujem o spoluprácu aj v tejto oblasti. Na stretnutí tiež dominovala vzájomná ochota pre prehlbovanie spolupráce v jadrovom priemysle," doplnil Igaz.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: 1 - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: 1 - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-18 11:19:07 - Feat.: 1 - Title: Na úsek diaľnice D1 Budimír - Bidovce nadviaže rýchlostná cesta R2
01 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 02 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 03 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 11:01:49 - Feat.: - Title: Dôvera v ekonomiku eurozóny aj celej Únie v apríli mierne klesla, očakáva sa pokles zamestnanosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 17:18