StoryEditor

Zákazky nemeckého priemyslu stúpli viac, ako sa čakalo, výhľad je však neistý

06.10.2023, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Trojmesačné porovnanie ukázalo, že nové objednávky boli v období od júna do augusta o 4,9 percenta vyššie ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Zákazky nemeckého priemyslu sa v auguste zvýšili viac, ako sa čakalo. Záujem bol o počítačové, elektronické a optické výrobky. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov nemeckého Štatistického úradu.

Podľa agentúry Bloomberg je to známka toho, že sa kľúčový výrobný sektor krajiny, ktorý trpí spomalením svetovej ekonomiky a vyššími úrokovými sadzbami, možno stabilizuje. Výhľad pre tento sektor ale zostáva neistý, napísala agentúra Reuters.

Objem zákaziek nemeckého priemyslu sa v auguste oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 3,9 percenta. Analytici v ankete agentúry Reuters očakávali, že objem zákaziek stúpne o 1,8 percenta.

"Znamená to, že sa prichádzajúce objednávky po dvojročnom poklese stabilizovali," uviedol hlavný ekonóm Commerzbank Ralph Solveen. Stabilizovali sa však na nižšej úrovni ako predtým a podniky budú podľa neho musieť v najbližších mesiacoch postupne upravovať výrobu.

Trojmesačné porovnanie ukázalo, že nové objednávky boli v období od júna do augusta o 4,9 percenta vyššie ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Augustový nárast nasleduje po prudkom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Štatistický úrad však upravil júlový pokles oproti júnu na 11,3 percenta z predtým udávaného poklesu o 11,7 percenta.

Podľa údajov zverejnených vo štvrtok sa nemecký vývoz v auguste znížil o 1,2 percenta, čo je viac, ako ekonómovia očakávali. Nemecká centrálna banka uviedla, že v treťom štvrťroku by mohla produkcia opäť klesnúť, hoci ekonómovia očakávajú v budúcom roku oživenie vďaka rastúcim mzdám a pomalšej inflácii.

Nemeckí výrobcovia čelia viacerým hlbším problémom. Vojna na Ukrajine znamená, že sa už nemôžu spoliehať na Rusko, pokiaľ ide o lacnú energiu, zatiaľ čo starnúca pracovná sila sťažuje hľadanie zamestnancov a ako nákladná sa ukázala závislosť od Číny.

Napriek pozitívnym údajom za august sa nemecký výrobný sektor, ktorý tvorí približne pätinu ekonomiky, naďalej potáca v útlme. Konečný index nákupných manažérov HCOB pre spracovateľský priemysel dosiahol v septembri hodnotu 39,6 bodu, čo je hlboko pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Členka výkonnej rady Európskej centrálnej banky Isabel Schnabelová napriek tomu dúfa, že najväčšia európska ekonomika bude schopná prekonať svoje súčasné ťažkosti, rovnako ako to dokázala už skôr. "Nemecko sa dokázalo transformovať v minulosti a som presvedčená, že to dokáže aj dnes," povedala.

"Zelená transformácia ponúka Nemecku veľké príležitosti, aby znovu získalo svoje technologické prvenstvo. Ekonomika časom posilní, ale kľúčovou otázkou zostáva dlhodobý rastový potenciál, ktorý do veľkej miery závisí od toho, ako sa Nemecko vysporiada so svojimi štrukturálnymi problémami, "povedala Schnabelová chorvátskemu denníku Jutarnji list.

01 - Modified: 2024-05-19 19:39:13 - Feat.: - Title: Poslanec Alternatívy pre Nemecko, ktorý mal dostávať peniaze z Ruska, chce v kampani do eurovolieb pokračovať 02 - Modified: 2024-05-19 11:32:45 - Feat.: - Title: Odchod z Európskej únie by Nemecku podľa ekonómov spôsobil vážnu krízu 03 - Modified: 2024-05-18 17:00:39 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Kanaďania zdolali v šlágri Fínsko, Nemci zas Poľsko v B-skupine 04 - Modified: 2024-05-17 20:58:14 - Feat.: - Title: Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom 05 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 17:30