StoryEditor

Halmeš pokračuje v tom, pre čo padol Knitl

19.01.2006, 23:00
Sociálna poisťovňa pokračuje v napĺňaní zmluvy, pre ktorú musel po obvineniach z netransparentnosti opustiť svoj post jej niekdajší riaditeľ Miroslav Knitl. Nedávno uzavrela už piaty kontrakt s firmou CSC Computer Sciences za 210 miliónov korún na ďalšiu etapu budovania nového informačného systému.

Sociálna poisťovňa pokračuje v napĺňaní zmluvy, pre ktorú musel po obvineniach z netransparentnosti opustiť svoj post jej niekdajší riaditeľ Miroslav Knitl. Nedávno uzavrela už piaty kontrakt s firmou CSC Computer Sciences za 210 miliónov korún na ďalšiu etapu budovania nového informačného systému.
"Zmluva bola uzatvorená na základe rámcovej zmluvy, ktorá bola podpísaná ešte za predchádzajúceho vedenia," potvrdil pre HN súčasný šéf Sociálnej poisťovne František Halmeš. Celý projekt odštartoval ešte v roku 2003, keď úradoval jeho predchodca Knitl. Ten uzavrel rámcovú zmluvu na dodávku komplexného informačného systému a následne prvú realizačnú zmluvu za 140 miliónov. Vzápätí ho však obvinili, že porušil uznesenie, podľa ktorého správna rada mala schvaľovať všetky zmluvy nad 10 miliónov korún.
Správna rada síce Knitla následne odvolala, pokračovala však v napĺňaní rámcovej zmluvy, ktorú uzavrel. Ostatný podpísaný kontrakt zvýšil celkovú sumu objednávok na vyše 405 miliónov korún.

Správne rozhodnutie?
Podľa Knitla skutočnosť, že po jeho odvolaní poisťovňa podpísala s CSC ďalšie realizačné zmluvy, potvrdzuje správnosť jeho vtedajšieho rozhodnutia. "Znamená to, že môj postup bol v súlade so zákonom. Dokonca si dovolím tvrdiť, že keby niektorí členovia správnej rady - a neskôr dozorná rada - neblokovali realizácie týchto, ako aj iných zmlúv v oblasti informačných technológii, poisťovňa by nemala také problémy, aké má dnes."
Exriaditeľ sa až do svojho odvolania v júli 2003 obhajoval tým, že uznesenie správnej rady je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní - a preto nie je pre neho záväzné. Dodnes sa pre svoje zosadenie súdi.

Čo za 200 miliónov
Na základe poslednej 200-miliónovej zmluvy sa dopracujú jednotlivé funkcie na ďalší rozvoj informačných systémov nemocenského poistenia a lekárskej posudkovej činnosti (SYRIUS), a výberu poistného na pobočkách. Jej súčasťou je aj zabezpečenie konsolidácie údajov a analýza na realizáciu systému finančného riadenia. "Máme tiež urobiť návrh, ako robiť účtovanie do jednotlivých fondov," vysvetlil šéf CSC na Slovensku Miroslav Mikulčík. Súčasťou dodávky je aj hardvér v hodnote 25 miliónov a licencie na softvér za 80 miliónov korún.

Nové projekty bez peňazí
Podľa Halmeša majú na zmluvu s CSC za 210 miliónov v rozpočte na tento rok zabezpečené finančné krytie. No v minulosti to tak vždy nebolo. Napríklad v roku 2003 poisťovňa uzavrela zmluvy na niekoľko stoviek miliónov korún. Podľa informácií HN však neboli tieto zmluvy finančne kryté v rozpočte, preto sa dohodlo, že sa vyplatí len 10 percent a zostatok bude rozložený na splátky v rokoch 2004 až 2007. Na celkové tohtoročné výdavky na informatiku má poisťovňa v rozpočte vyčlenených 305 miliónov korún. Na nové projekty však nie sú v rozpočte k dispozícii žiadne peniaze. A to aj napriek tomu, že jednotlivé útvary Sociálnej poisťovne žiadali viac ako 870 miliónov korún.

Čo robí CSC pre Sociálnu poisťovňu:
- spracovanie celkového konceptu informačných systémov
- prototyp na informačný systém nemocenského poistenia a lekárskej posudkovej činnosti (SYRIUS)
- doplnenie softvéru, hardvéru a infraštruktúry
- migrácia údajov systému Syrius
- ďalší rozvoj systému Syrius a výber poistného na pobočkách

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/analyza, menuAlias = analyza, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 00:34