StoryEditor

NBS zasiahla proti silnej mene

28.12.2006, 23:00
Slovenská koruna včera pokračovala v posilňovaní a chystala sa prelomiť ďalšiu rekordnú hranicu 34 korún za euro. NBS sa to však nepozdávalo, a preto zaintervenovala proti zhodnocovaniu domácej meny.

Slovenská koruna včera pokračovala v posilňovaní a chystala sa prelomiť ďalšiu rekordnú hranicu 34 korún za euro. Národnej banke Slovenska (NBS) sa to však nepozdávalo, a preto zaintervenovala proti zhodnocovaniu domácej meny.

Nízka likvidita
Intervencia nasledovala po tom, čo koruna doobeda dosiahla nové historické maximum oproti euru 34,060 SKK/EUR. "Dôvodom bolo príliš rýchle posilňovanie výmenného kurzu koruny oproti euru pre nízku likviditu na devízovom trhu," uviedol pre TASR hovorca NBS Igor Barát. Objem intervencie, čiže koľko korún sa na trh prilialo, centrálna banka zverejní so štandardným mesačným odstupom. Kurz na predaj korún zo strany NBS zareagoval výrazným oslabením a okolo obeda sa nachádzal na úrovni 34,41 Sk za euro. Na konci obchodovania zostal na nezmenenej úrovni. "Objem intervencií nemusel byť vysoký, bol však dostatočný, aby vyvolal výraznú reakciu, keďže likvidita trhu je počas sviatkov nízka," myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Príliš rýchle posilňovanie
Centrálna banka sa netajila tým, že zhodnocovanie koruny je prirýchle. "Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať, naše analýzy ukazujú, že posilňovanie je už príliš silné," povedal v polovici decembra guvernér NBS Ivan Šramko. "Tým, že je nízka likvidita, tieto objemy posúvajú korunu dopredu," dodal. Slovná intervencia na pár týždňov zabrala a koruna sa o 30 halierov vzdialila od rekordu 34,6 koruny za euro. Posledný týždeň roka však opäť začali padať rekordy. Jednou z príčin je spomínaná nízka likvidita na devízovom trhu. Niektorí devízoví obchodníci pred koncom roka svoje pozície uzavreli, vybrali zisky a neobchodujú, iní dovolenkujú, nahromadili sa sviatočné dni, keď sa realizujú iba elektronické pokyny. Tieto faktory sa odrážajú na malom objeme prostriedkov na trhu a nízkom počte obchodov. Za týchto okolností dokáže kurzom pohnúť aj relatívne malý objem vymieňaných peňazí.
Centrálna banka by si však pravdepodobne nepriala výrazné oslabenie domácej meny, keďže silný kurz jej pomáha v boji proti inflácii. Silná koruna tiež zlacňuje dovážané výrobky a takisto zahraničné dovolenky. Neteší však vývozcov, ľudí pracujúcich v zahraničí alebo tých, ktorí majú svoje úspory uložené v cudzích menách alebo zahraničných cenných papieroch. NBS pozorne sleduje vývoj kurzu, pretože jeho stabilita po minuloročnom vstupe Slovenska do Mechanizmu výmenných kurzov ERM II je jedným z kritérií na prijatie jednotnej európskej meny.

V lete to bolo naopak
Krok NBS bol prvou intervenciou proti slovenskej korune v tomto roku. Centrálna banka po parlamentných voľbách a následnej neistote v súvislosti s odhodlaním vlády prijať euro v plánovanom termíne, korunu, naopak, zachraňovala. V letných intervenciách zo svojich devízových rezerv predala celkovo 3,1 miliardy eur. Slovenská mena sa vtedy pohybovala na úrovniach 38,5 až 38,8 Sk za euro. "Kurz sa však odvtedy výrazne posilnil a dnes bol 11,5 percenta na silnejšej strane centrálnej parity mechanizmu ERM II," pripomína Mušák. Postupne sa tak blíži k maximálnej povolenej odchýlke 15 percent od svojej centrálnej parity. Tá sa pri vstupe do ERM II stanovila na 38,455 SKK/EUR. Spodná hranica, pri ktorej je už NBS proti korune povinná intervenovať, je 32,68 Sk za euro.
Väčšina analytikov predpokladá, že koruna by mala pokračovať v zhodnocovaní sa až po vstup do eurozóny. Súvisí to s dobrými ekonomickými výsledkami Slovenska a postupnou stabilizáciou ekonomiky pri plnení maastrichtských kritérií. Posilnenie by však nemalo byť také prudké ako tento rok a očakáva sa v prvom polroku aj oslabenie meny v súvislosti s možným vyberaním ziskov korunových investorov a ďalších sezónnych faktorov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 20:35