StoryEditor

Japonské dôchodkové fondy chcú investovať

10.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Japonské penzijné fondy verejných zamestnancov pripravujú program rozšíreného investovania svojich finančných zdrojov do akcií a štátnych dlhopisov v zahraničí. Informovali o tom tokijské noviny Nihon Keizai.
Tri penzijné fondy verejných zamestnancov a učiteľov v súkromných školách mali 31. marca, ktorým sa v krajine skončil predchádzajúci fiškálny rok, k dispozícii ekvivalent 469 miliárd dolárov. Z nich 68 percent investovali do akcií domácich štátnych dlhopisov, 12 percent do akcií japonských firiem, 6 percent do zahraničných štátnych dlhopisov a 8 percent do akcií koncernov v zahraničí.
Fondy chcú investovať viac svojich prostriedkov v zahraničí, lebo tam je zhodnocovanie kapitálu vyššie než v Japonsku.
Ak však budú chcieť fondy zvýšiť podiel zahraničných akcií a štátnych dlhopisov vo svojom portfóliu zo súčasnej úrovne len o 2 až 3 percentá, budú musieť predať domáce dlhopisy a akcie za niekoľko sto miliárd jenov. Na nákup zahraničných dlhopisov budú musieť vynaložiť takmer 9 miliárd dolárov a na nákup akcií zahraničných firiem vynaložia ďalšie desiatky miliárd jenov.
Aj keď fondy chcú realizovať zmeny v skladbe svojho portfólia počas nasledujúcich 10 rokov, nákup zahraničných obligácií a akcií povedie k ich zhodnoteniu, ale súčasne aj k zníženiu rizika znehodnotenie zdrojov fondov v dôsledku prípadného krízového vývoja v domácej ekonomike a v japonskom finančnom systéme.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 21:52