StoryEditor

Úroky v eurozóne sú najvyššie za päť rokov

07.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Európska centrálna banka včera v súlade s očakávaniami finančných trhov zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Hlavná úroková miera v eurozóne tak vzrástla z 3,25 % na 3,5 %, čo je najviac za posledných päť rokov.

Európska centrálna banka (ECB) včera v súlade s očakávaniami finančných trhov zvýšila úrokové sadzby o 25 bázických bodov. Hlavná úroková miera v eurozóne tak vzrástla z 3,25 % na 3,5 %, čo je najviac za posledných päť rokov. Za posledných 12 mesiacov zvýšila ECB úrokové sadzby už šesťkrát, celkovo o 150 bázických bodov. Zdražovanie peňazí jej má pomôcť pri utlmení inflačných tlakov.
Ostro sledované slová
Viac ako zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré sa považovalo za hotovú vec, však analytici očakávali komentár prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta. Finančné trhy sú totiž zvedavé na signály, akým smerom sa bude uberať menová politika ECB v budúcom roku. Banka sa totiž zatiaľ príliš nevyjadrovala k výhľadom úrokových sadzieb na rok 2007. Vplyv na menovú politiku ECB na začiatku roka 2007 bude mať predovšetkým zvýšenie dane z pridanej hodnoty v Nemecku, ochladenie americkej ekonomiky a silné euro. Podľa prezidenta banky Jeana-Clauda Tricheta sú úroky aj po včerajšom zvýšení stále relatívne nízke. Nastavenie monetárnej politiky naďalej podporuje ekonomický rast v menovej únii. Trichet pridal už tradičnú vetu, že ECB bude ďalej pozorne sledovať inflačné tlaky a v prípade potreby je pripravená konať. Miera inflácie v novembri predstavovala 1,8 %, čo je síce pod dvojpercentným stropom, ale začiatkom budúceho roka sa očakáva jej rast. ECB sa tiež obáva, že lacné pôžičky povedú k rýchlemu rastu úverov v súkromnom sektore, čo môže prispieť k zrýchleniu inflácie. Infláciu zvýši aj úprava DPH v Nemecku, ku ktorej dôjde 1. januára 2007.
Rozohodnutie eurom nepohlo
Zasadnutie ECB tentokrát devízovými trhy príliš nepohlo. Absencia jasného signálu budúceho rastu úrokov nevyhovovala tým investorom, ktorí stavili na na pokračujúci rast eura. "To, že Trichet nedal žiadne konkrétne signály načasovania ďalšieho zvýšenia sadzieb sklamalo špekulantov na rast kurzu eura," potvrdil šéf devízového výzkumu firmy Forex.com Brian Dolan. Kurz eura tak počas dňa stagnoval a na rozhodnutie Bankovej rady ECB takmer vôbec nereagoval.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 19:42