StoryEditor

OPEC zvyšuje ceny obmedzením ťažby

06.10.2006, 00:00
Obchodovanie s ropou je v posledných dňoch ako na hojdačke. Po tom, čo v stredu ceny potešili motoristov výrazným poklesom pod 58 dolárov za barel, včera trhy šokovala správa, o ktorej sa už dlhšie špekulovalo.

Obchodovanie s ropou je v posledných dňoch ako na hojdačke. Po tom, čo v stredu ceny potešili motoristov výrazným poklesom pod 58 dolárov za barel (159 litrov), včera trhy šokovala správa, o ktorej sa už dlhšie špekulovalo. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa dohodla na znížení ťažby ropy o najmenej milión barelov (159 litrov), čo sú približne tri percentá. Bude to prvé zníženie ťažby v rámci ropného kartelu za viac než dva roky. Správu najskôr priniesol britský denník Financial Times, neskôr ju potvrdili aj predstavitelia kartelu. Len obmedzením produkcie je podľa ropných ministrov možné udržať ceny na úrovni 50 - 55 dolárov za barel.
Zámer vyšiel
Cena ropy na správu zareagovala rastom a opäť sa vyšplhala nad psychologickú úroveň 60 dolárov. Väčšina z 11-členného ropného kartelu podporila myšlienku dobrovoľného obmedzenia ťažby. "Pohrávame sa s myšlienkou zvolania mimoriadnej schôdzky. Každý z členov má svoje predstavy o tom, aká je primeraná odpoveď na súčasnú situáciu. Dohodli sme sa však na tom, že treba niečo spraviť. Ešte sa musíme dohodnúť, o koľko znížime produkciu, kedy a ako to rozdelíme medzi členské krajiny," povedal prezident OPEC-u Edmund Daukoru. Obmedziť produkciu by mali včetky členské krajiny OPEC-u okrem Iraku, ktorý je zo systému kvót vyňatý a Indonézie, ktorá sa v posledných rokoch stala čistým dovozcom.
Pritom ešte pred pár dňami predstavitelia kartelu odmietali akékoľvek špekulácie o znižovaní produkcie. Debatu o obmedzovaní ťažby začali už minulý týždeň Nigéria a Venezuela, teraz sa k nim pridali Kuvajt, Irán a Líbya a mohli by tak urobiť aj Spojené arabské emiráty. Dohoda by sa mala uzavrieť na najbližšom zasadnutí kartelu v polovici decembra. Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy a najvplyvnejší člen OPEC-u, je s trendom k dobrovoľným redukciám ťažby nespokojný. Dávala by prednosť povinnému obmedzeniu ťažobných kvót. Rijád už v minulých dvoch mesiacoch potichu obmedzil svoju produkciu približne o 200 000 barelov denne. Pravdepodobnosť širšej akcie OPEC-u zvýšil v stredu Kuvajt, ktorého minister energetiky Alí Džarrá Sabah povedal, že jeho krajina sa možno pripojí k Nigérii a Venezuele a obmedzí ťažbu ropy, ak budú ceny ďalej klesať. Kuvajt tak naznačil zníženie ťažby ako prvý z kľúčových ropných štátov Perzského zálivu.
"Obavy" z presýtenia trhu?
Takýto krok bol zrejme len otázkou času. Producenti sa ťažko zmierujú s tým, že cena ropy za posledné dva mesiace stratila štvrtinu svojej hodnoty. To však otvorene nepriznajú. Oficiálne tvrdia, že sa obávajú presýtenia trhu na budúci rok, čo by vieslo k ďalšiemu prepadu cien. V obvykle slabom druhom štvrťroku sa totiž očakáva spustenie produkcie na nových ropných poliach mimo kartelu. Viac ako ceny ich tak znepokojujú vysoké zásoby v priemyselných krajinách. Spojené štáty, najväčší konzument ropy na svete, má najvyššie zásoby čierneho zlata za sedem rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 19:41