StoryEditor

Krátke správy

20.05.2005, 00:00

Prostriedky nórskeho Vládneho ropného fondu, v ktorom sa kumuluje bohatstvo plynúce z ťažby ropy pre budúce generácie, sa za 1. štvrťrok 2005 zväčšili o 7 % na 1,09 bilióna nórskych korún (NOK), v prepočte 5,25 bilióna SKK. Ako informovala centrálna banka, zvýšenie za obdobie január až marec tohto roka v reálnych číslach predstavuje 74 miliárd NOK. Táto suma zahŕňa aj nový transfer 46 miliárd NOK vo forme nadbytočných tržieb od vlády. Ceny sa zvýšili na trhoch s obligáciami a investičnými cennými papiermi v Japonsku a Európe, kým v USA ceny o niečo klesli na oboch trhoch, uviedla banka. Ceny ropy pohybujúce sa okolo 50 USD za barel, v prepočte takmer 1 550 SKK, zvýšili tržby centrálnej vlády, čo jej umožnilo odvádzať vyššie objemy do fondu, než sa očakávalo. (TASR)

Najväčšia nemecká retailová banka Deutsche Postbank chce ďalej rozšíriť svoje podnikanie na domácom trhu. Koncentrácia na nemecký trh, ktorý ešte disponuje množstvom potenciálu, je najdôležitejším pilierom obchodnej stratégie, vyhlásil na valnom zhromaždení akcionárov predseda predstavenstva Wulf von Schimmelmann. Po rekordnom hospodárskom roku 2004 chce Postbank, dcéra Deutsche Post, vyplatiť svojim akcionárom prvú dividendu vo výške 1,25 EUR na akciu, v prepočte 48,8 SKK. Postbank bola len pred rokom kótovaná na burze. Deutsche Postbank ešte nezaujala definitívne stanovisko k možnému prevzatiu stavebnej a zaopatrovacej sporiteľne BHW. Šéf banky však naďalej signalizoval eminentný záujem o prevzatie BHW. "Oba obchodné modely by sa mohli k sebe dobre hodiť," uviedol Wulf von Schimmelmann. (TASR)

Medzinárodný menový fond (MMF) poskytol Argentíne tretíkrát odklad platenia splatných kreditov. Dlhy vo výške 2,5 miliardy USD, čo je v prepočte 77,4 miliardy SKK, ktorých splatnosť vyprší medzi aprílom a májom budúceho roka, tak Argentína môže zaplatiť o rok neskôr. Informoval o tom vo Washingtone MMF. MMF tak pomôže krajine v ťažkej situácii, pretože Argentína musí tento rok zaplatiť medzinárodným držiteľom bondov viac ako 4 miliardy USD. Argentína dlží MMF celkovo 14 miliárd USD. Informovala o tom nemecká agentúra DPA. (TASR)

Miera inflácie eurozóny dosiahla v apríli 2,1 %. Medzimesačne tak nedošlo k žiadnemu pohybu. V porovnaní s minuloročným aprílom sa však inflácia zvýšila o 0,1 %. Európsky štatistický úrad Eurostat včera potvrdil, že rovnaká miera inflácie bola aj v celej Európskej únii. Najnižší nárast spotrebiteľských cien bol v apríli zaznamenaný vo Švédsku (0,4 %), Fínsku (1,1 %), v Holandsku (1,3 %) ako aj v Českej republike a Nemecku (1,4 %). Najviac rástli spotrebiteľské ceny v Lotyšsku (7,1 %), Estónsku (4,7 %), Maďarsku (3,8 %) a Luxembursku. Najvýraznejšie zvyšovanie cien pocítili občania pri kúpe bytov (4,7 %), alkoholických a tabakových nápojov (4,3 %), ako aj v doprave (4,2 %). Najmenej sa zvyšovanie cien sa dotklo oblastí komunikácia (- 1,8 %), voľný čas a kultúra (- 0,7 %) a oblečenie (- 0,5 %). (TASR)

Ratingová agentúra Fitch udelila Srbsku úverový rating na úrovni BB- so stabilnými vyhliadkami. Prisúdený rating vychádza zo zlepšenia stavu verejných financií a perspektívy pokračovania štrukturálnych reforiem a rastu hrubého domáceho produktu, čo je podložené možnosťou vstupu do EÚ. Srbsko 8. apríla zverejnilo, že dokončilo výmenu starých záväzkov voči Londýnskemu klubu veriteľov za nové euroobligácie so splatnosťou 20 rokov v celkovej hodnote 1,02 miliardy EUR, v prepočte bezmála 40 miliárd SKK. Belehrad vďaka tomu bude mať lepší prístup na kapitálové trhy v rámci opätovnej integrácie do medzinárodnej finančnej komunity po desaťročí absencie, kedy bolo jeho hospodárstvo ochromené vojnou a sankciami. Rating je však pod vplyvom rizík spojených s obrovským deficitom bežného účtu Srbska, štrukturálnymi nedostatkami charakterizovanými vysokou nezamestnanosťou a nízkou exportnou kapacitou, ako aj potenciálnym, hoci klesajúcim rizikom politickej nestability. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 10:08