StoryEditor

svetové akciové trhy

05.11.2006, 23:00

Nezamestnanosť v USA spadla na päťročné minimum na úrovni 4,4 % a priemerná hodinová mzda vzrástla o 0,4 %. Táto správa má niekoľko dosahov na americké hospodárstvo. Poukazuje na to, že ekonomika je silná, pretože dokáže vytvárať stále nové pracovné miesta. Nízka miera nezamestnanosti spolu s rastom miezd však vytvára obavy z rastu inflácie, pretože podporuje rast spotrebiteľského dopytu. Už takmer 80 % spoločností reportovalo svoje výsledky za tretí kvartál, ktoré boli poväčšine lepšie, ako sa očakávalo. Zatiaľ teda nie je dôvod na obavy z prílišného schladenia ekonomiky. Rast trhov za posledné mesiace bol odôvodnený a v minulom týždni prišla na trh mierna vlna vyberania ziskov, keď index DJIA uzavrel každý deň na nižšej hodnote a dostal sa tak znova k hodnote 12 000 bodov. V najbližšom období budú trhy citlivé na každý náznak spomaľovania ekonomiky či rast inflácie. Hlavné americké indexy si odpísali zhodne od -0,6 do -0,7 percenta, najhoršie so stratou -2,1 percenta skončili malé spoločnosti, ktoré sú najviac citlivé na spomalenie ekonomiky.
Ekonomická dôvera v Európe vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných päť rokov po tom, čo sa inflačné tlaky pod vplyvom pokračujúceho poklesu cien ropy v októbri uvoľnili a umožnili domácnostiam aj firmám viac míňať. Európska centrálna banka ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, do konca roka sa však ešte jedno zvýšenie očakáva. Miera nezamestnanosti v eurozóne poklesla podobne ako v USA na päťročné minimum, čo na jednej strane znamená silnú ekonomiku eurozóny, na druhej však môže spôsobiť inflačné tlaky. Britská priemyselná produkcia v októbri poklesla, čím iba podporila ďalšie náznaky spomaľovania ostrovnej ekonomiky -- zníženie počtu podnikových objednávok a pokles maloobchodného predaja. Optimizmus pochádzajúci zo zverejnených makrodát zatienila očakávaná korekcia na amerických trhoch, a tak nemecký DAX si odpísal -0,35 %, londýnsky FTSE 100 skončil podobne so stratou -0,21 %.
Japonská priemyselná produkcia v septembri poklesla o 0,7 % oproti augustovej hodnote. Obavy, že japonskú ekonomiku by mohlo negatívne zasiahnuť najpomalší rast americkej ekonomiky za posledné tri roky, čo by spôsobilo pokles exportu z Japonska do najväčšej svetovej ekonomiky, sa podpísali pod najhorší pokles akciového trhu za posledných 12 týždňov. Podporu trhom podala Bank of Japan, ktorá naznačila, že na budúci rok predpokladá mierny nárast inflácie na 0,5 %. Banka súčasne o 0,1 % zvýšila predpoklad na ekonomický rast v nasledujúcom fiškálnom roku na 2,1 % a potvrdila svoj predpoklad na aktuálny rok vo výške 2,4 %. Predpokladaný rast HDP je však takmer dvojnásobný oproti predpokladom analytikov, a tak na trhoch prevládla obava, či BoJ nie je až príliš optimistická a avizovaným zvýšením úrokovej sadzby na 0,5 percenta neublíži ekonomickému rozvoju. Po zverejnení prudkého prepadu spotrebiteľských výdavkov sa obavy naplno prejavili, a tak index Nikkei 225 za týždeň stratil -1,9 %.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 09:26