StoryEditor

Slovensko si požičia dve miliardy eur

15.05.2009, 00:00

Slovenská vláda si od investorov požičia dve miliardy eur. Včera sa uskutočnila prvá emisia eurových dlhopisov po vstupe našej krajiny do eurozóny. Ministerstvo financií malo zámer získať minimálne miliardu eur. "Emisia bola veľmi úspešná, dopyt dosiahol až 2,8 miliardy eur," povedal pre HN Tomáš Kapusta z Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity ARDAL. Agentúra si preto spomedzi investorov mohla vyberať.

Dlhopis, ktorý sa začne vydávať na budúci týždeň, má byť splatný v januári 2015. Ročná úroková sadzba kupónu je 4,375 percenta. "Pri emisii sme dosiahli maržu voči európskej referenčnej sadzbe 1,7 percenta ročne, čo je o 0,2 percentuálneho bodu ročne lepšie, ako nedávno vydaný eurobond Českej republiky so splatnosťou o niečo kratšou," povedal Tomáš Kapusta.

Veľké zmeny v dopyte investorov Kapusta nezaznamenal. "Najväčší záujem o dlhopisy bol tradične z oblasti nemecky hovoriacich krajín - Nemecka, Rakúska, pomerne veľký záujem bol aj z Francúzka a Veľkej Británie."

Podľa analytičky spoločnosti Next Finance Markéty Šichtařovej budú štátne dlhopisy čoskoro za svojím zenitom. "Recesia sa raz skončí a najneskôr s jej koncom sa skončí aj éra mimoriadne a často až prehnane nízkych úrokových sadzieb," myslí si.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 02:55