StoryEditor

Akciové fondy ostali v červených číslach

15.01.2008, 23:00
Ani druhý obchodný týždeň v tomto roku sa akciovým trhom nedarilo a hlavné akciové indexy strácali cenné percentá. Straty slovenských investorov ešte viac prehĺbila mierne sa posilňujúca slovenská koruna, ktorá počas týždňa získala pätnásť halierov.

Očakávaná recesia
Americké burzové indexy počas týždňa stratili viac ako jedno percento, pričom najviac sa nedarilo technologickým akciám. "Burzové parkety v Spojených štátoch si počas posledných dní pripísali najhorší začiatok roka od roku 1982, a po tretí týždeň v rade zaznamenali straty," konštatuje investičný analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár. "Nervozita medzi investormi je takmer hmatateľná a každý negatívny ekonomický údaj alebo slabé výsledky hospodárenia spoločností sú ocenené masívnymi predajmi," dodal. Nákupný impulz podľa neho akciám nedodalo ani vyhlásenie predstaviteľov americkej centrálnej banky o pravdepodobnom znížení úrokových sadzieb na zasadnutí 31. januára a ani avizovaný balíček podporných opatrení zo strany Bushovej administratívy. "Viacero investičných bánk sa domnieva, že ekonomika Spojených štátov sa už nachádza v počiatočnom štádiu recesie a očakáva ďalšie zhoršovanie vývoja na trhu práce, ako aj v ostatných sektoroch hospodárstva. Investori sú preto vo svojich nákupoch opatrní a očakávajú čerstvé dáta, ktoré by mohli naznačiť stav a vývoj amerického hospodárstva. Už teraz však badať tendenciu premiestňovania peňazí z akcií do vzácnych kovov a komodít, v dôsledku čoho sa cena zlata dostala na historické maximum," vysvetľuje Boldizsár. Podielové fondy zamerané na americké akcie tak stratili 1,9 percenta.
Európske straty
Ani akciové trhy západnej Európy nepodali v minulom týždni presvedčivý výkon. Ich straty sa dostali cez 1,2 percenta. "So svojím 2,3-percentným poklesom však dominovala britská burza, ktorá sa pod predajným tlakom ocitla po prekvapujúcom ponechaní základnej sadzby na hladine 5,5 percenta," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Cestu stabilných sadzieb si podľa nej nateraz zvolila aj Európska centrálna banka, ktorej stratégiou je udržanie inflácie na akceptovateľnej úrovni. "Komentár predsedu centrálnej banky vyznieval pozitívne, Trichet napriek zdôrazneniu inflačných rizík presviedčal trhy o tom, že svetovej ekonomike zatiaľ recesia nehrozí. Opačný názor zrejme majú európski podnikatelia, index podnikateľského prostredia opäť pokračoval v poklese," dodala. Podielové fondy investujúce do západoeurópskych akcií minulý týždeň stratili až 4,3 percenta, k negatívnej výkonnosti trhov sa pripojil aj nepriaznivý kurzový vývoj.
Región pod tlakom
Pod silným predajným tlakom sa minulý týždeň ocitol aj stredoeurópsky región. "České akcie výrazne poklesli. O niečo lepšie, no stále negatívne, sa vyvíjali aj akcie našich južných susedov. Výrazným poklesom prešli aj poľské akcie, ktoré takmer kopírovali vývoj českých účastín," hovorí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller. Akciové fondy zamerané na strednú Európu stratili 2,8 percenta.
Celkový vývoj trhov v regióne bude podľa neho zrejme aj naďalej pod vplyvom globálneho akciového sentimentu. "Predpokladáme, že dobré firemné výsledky v regióne postupne odlepia ceny akcií od súčasných úrovní a v roku 2008 dosiahnu pozitívnu výkonnosť," dodal.
Istota peňažných fondov
Peňažné korunové fondy si aj naďalej udržali svoj stabilný, mierny rast. "Sadzby peňažného trhu sa mierne pohli smerom hore. Pohyb bol však v rozmedzí jedného až štyroch bodov. Najkratšie splatnosti sa tiež posunuli vyššie, najmä vďaka odchodu likvidity zo sektora v objeme približne 22 miliárd korún," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Ten súvisel s utorňajším repo tendrom, kde banky prihlásili vyššie objemy. "V roku 2008 očakávame pokračovanie pozitívneho trendu vývoja peňažných fondov. Sadzbami by NBS nemala pohnúť celý prvý štvrťrok, možné zmeny vykoná až v závere toho druhého, podľa potreby konvergencie na úroveň eurozóny v prípade potvrdenia vstupu do eurozóny," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:07