StoryEditor

Klientov ochráni zákon o finančnom sprostredkovaní

14.05.2009, 00:00

Prezident Ivan Gašparovič podpísal zákon o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve. Zákon má podľa ministerstva financií od januára budúceho roka zabezpečiť primeranú ochranu klientov, a to najmä tých, ktorí sú ovplyvniteľní a zraniteľní a ich vedomosti a znalosti o fungovaní finančného trhu nie sú dostatočné na to, aby mohli prijímať kvalifikované, racionálne a nezávislé rozhodnutia.

Zároveň sa vytvorí jednotný register finančných sprostredkovateľov, ktorý bude viesť Národná banka Slovenska. Klienti si tak budú môcť overiť, či osoba bude patriť medzi profesionálov.

Nová právna úprava určuje totiž spoločné princípy ochrany spotrebiteľa vo všetkých oblastiach finančného trhu, a to poistenia a zaistenia, kapitálového trhu, doplnkového dôchodkového sporenia, prijímania vkladov a poskytovania úverov. "Cieľom návrhu zákona nie je zabezpečiť ochranu osobám, ktoré túto ochranu z objektívnych dôvodov nepotrebujú, a preto sú klienti kategorizovaní na profesionálnych a neprofesionálnych," zdôvodňuje správa rezortu financií. Neprofesionálnym klientom bude fyzická osoba, ktorej je poskytované finančné sprostredkovanie alebo finančné poradenstvo pre osobnú potrebu alebo pre potrebu príslušníkov jeho domácnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 20:45