StoryEditor

Fico: Zmena parity nie je potrebná

13.01.2008, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica zrejme nebude potrebovať ďalšiu zmenu centrálnej parity koruny oproti euru pred vstupom do eurozóny.
Predseda slovenskej vlády zopakoval, že krajina splní všetky nominálne kritériá na budúcoročný vstup do eurozóny a Európska únia by ju mala posúdiť ako pripravenú na vstup za predpokladu hodnotenia na základe rovnakých kritérií, ako to bolo v prípade predchádzajúcich uchádzačských krajín.
Napriek zmene centrálnej parity v minulom roku sa koruna stále obchoduje v silnejšom pásme centrálnej sadzby oproti euru stanovenej v rozpätí ERM-2.
"V odborných kruhoch sa veľa diskutuje o tom," povedal premiér, "čo sa ďalej stane so slovenskou korunou vzhľadom na jej posilňovanie, avšak nečaká sa, že by k takému niečomu (ďalšej revalvácii) mohlo dôjsť."
Na základe kritérií na prijatie eura musí každá uchádzačská krajina ukotviť svoju menu v pásme stanovenom ERM-2 najmenej na dva roky pred prijatím eura, aby tak demonštrovala menovú stabilitu.
Slovensko upravilo centrálnu paritu v marci 2007 v rámci ERM-2 o 8,5 percenta po mesiacoch neustáleho rastu zhodnocovania meny. Zmeny centrálnej parity sa nepovažujú za porušenie podmienok vstupu do eurozóny.
Koruna sa predávala ku koncu obchodovania v piatok oproti euru na úrovni 33,175, čo bolo 6,4 percenta nad centrálnou paritou 35,4424 za euro a medziročne o štyri percentá viac. Premiér Fico povedal, že vláda nemá problémy s hodnotou koruny, keďže exportéri dokážu zvládnuť rast meny.
Slovensko je na dobrej ceste splnenia kritérií na prijatie eura, pokiaľ ide o infláciu, rozpočtový deficit, stabilitu meny, výšku štátneho dlhu a úrokových sadzieb. Kľúčovou otázkou pri vstupných rozhovoroch je, či krajina bude môcť kontrolovať infláciu, keď upustí od plávajúceho výmenného kurzu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 15:45