StoryEditor

Nič nového: Schudnúť a nefajčiť!

06.09.2005, 00:00

Metabolický syndróm je súčasný výskyt niekoľkých rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení. Jeho prítomnosť mnohonásobne zvyšuje riziko srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a cukrovky.

Metabolický syndróm sa prejavuje nadbytkom tukového tkaniva v oblasti pásu, nazývaným centrálna obezita. Medzi jeho ďalšie príznaky patria nižšia hladina dobrého HDL cholesterolu, vyššia koncentrácia tukových častíc triglyceridov v krvi, vysoký krvný tlak a zvýšená hladina krvného cukru. Pokiaľ sa vyskytnú tri z týchto faktorov súčasne, ide o metabolický syndróm.
Metabolický syndróm ohrozuje 20 až 30 % obyvateľov vyspelých krajín, trpí ním každý 4 až 5 dospelý človek. Napriek tomu, že vo všeobecnosti platí, že metabolický syndróm je typický pre ľudí v strednom a vyššom veku, dolná hranica jeho výskytu neustále klesá, v súčasnosti je ním postihnutých už 10 až 15 % adolescentov. Ak vezmeme do úvahy že počet detí s obezitou, cukrovkou aj hypertenziou neustále stúpa, môžeme očakávať, že metabolický syndróm bude aj u detí diagnostikovaný čoraz častejšie. V súčasnosti má 14 miliónov detí v EÚ nadváhu a 3 milióny z nich sú obézne. Každoročne toto číslo vzrastá o viac než 400 000 detí. Postihnuté je tak jedno dieťa zo štyroch.
Medikamenty podávané pri liečbe metabolického syndrómu pôsobia na zvýšený tlak, vysokú hladinu krvných tukov a cukrov. V rozhodujúcej väčšine prípadov riešia len prejavy metabolického syndrómu, a nie jeho príčinu. Liečba metabolického syndrómu spočíva predovšetkým v zlepšení životného štýlu. Najdôležitejšia je pohybová aktivita a primeraná diéta -- obmedzenie jednoduchých aj zložitých cukrov, znížený príjem tukov a zanechanie fajčenia.

Definícia metabolického syndrómu:
-- obvod pásu viac ako 102 cm u mužov a viac ako 88 cm u žien
-- hladina triglyceridov 1,7 mmol/l alebo viac
-- HDL cholesterolu u mužov menší ako 1,0, u žien menší ako 1,3 mmol/l
-- systolický krvný tlak 130 mm Hg alebo viac, alebo diastolický krvný tlak 85 mm Hg alebo viac
-- hladina glykémie nalačno 6,1 mmol/l, alebo viac

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 19:40