StoryEditor

Inžinieri pre automobilky

26.05.2005, 00:00

Automobilový priemysel potrebuje vysokokvalifikovaných pracovníkov. V najbližších 3 -- 4 rokoch možno očakávať zvýšenie počtu zamestnancov v tomto odvetví o 50-tisíc. "Naším cieľom je, aby sa na Slovensku vybudovala silná vzdelávacia infraštruktúra pre budovanie automobilového priemyslu. Na druhej strane, aby sme po zvládnutí výroby vybudovali aj silné výskumné a vývojové centrá, ktoré by pomáhali priemyselným organizáciám," konštatoval na nedávnom pracovnom stretnutí na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Jozef Uhrík. Ide o jednu zo štyroch slovenských technických univerzít, na ktorých je rozbehnuté zriadenie štyroch vedeckovýskumných centier: personálneho manažmentu a ľudských zdrojov, mechatronických systémov, modelovania a simulácie, výskum materiálov a napokon je to centrum kvality, certifikácie, inovácie a štandardizácie.
Druhou časťou aktivity univerzity je, podľa rektora Juraja Wagnera, príprava študijných programov, ktoré si vyžaduje automobilový priemysel. S predstaviteľmi Zväzu automobilového priemyslu SR prediskutovali študijné programy, napríklad pre mechatronické systémy cestných motorových vozidiel, výrobné technológie pre automobilový priemysel, výchovu špecialistov pre personálny manažment, ako aj spracovania špeciálnych plastov. Tieto a ďalšie študijné programy ponúknu študentom univerzity s tým, že nájdu uplatnenie v automobilovom priemysle, kde sa v blízkej budúcnosti ukazuje potreba okolo 7-tisíc inžinierskych pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. máj 2024 15:11