StoryEditor

Proti morálke zhreší desatina zamestnancov

18.05.2006, 00:00
Autor:
dodo
Problematika etického správania sa pod rastúcim tlakom akcionárov, investorov i regulačných orgánov dostáva čoraz viac do centra pozornosti predstavenstiev i manažmentov spoločností.

Podľa zamestnancov v krajinách západnej Európy nie je neetické správanie (podvody, korupcia a nečestnosť) problémom, ktorý by manažment spoločností považoval za dôležitý. Len dve percentá si myslia, že manažment ho považuje za závažný. V stredoeurópskych štátoch má podľa zamestnancov problematika neetického správania u manažmentu väčšiu prioritu -- šesť percent respondentov ju označilo za problém, ktorý vedenie považuje za dôležitý.

Treba jasné pravidlá
Dvadsať percent respondentov v strednej Európe a 24 percent respondentov v západnej Európe sa domnieva, že počet prípadov neetického správania v ich spoločnostiach je vyšší než sa v skutočnosti odhalý.
Interným firemným pravidlám na obmedzovanie neetického správania sa v strednej Európe prisudzuje vyššia dôležitosť (48 percent) ako v západnej Európe (38 percent). Krajiny strednej Európy považujú jasne stanovené pravidlá o neetickom správaní za nevyhnutnosť.

Ryby smrdia od hlavy
Až 38 percent respondentov v strednej Európe a 22 percent respondentov v západnej Európe nemá pozitívne vzory na riadiacich postoch spoločností. Opýtaní sa domnievajú, že manažment si určuje iné pravidlá pre seba než pre zvyšok spoločnosti (v Maďarsku až polovica opýtaných).
Vzhľadom na to, že väčšina zamestnancov nasleduje príklad svojich nadriadených, aby posilnili svoje šance na kariérny postup v rámci spoločnosti, majú tieto vzory zásadný vplyv na firemnú kultúru a etické prostredie.

"Nie som jediný"
Na otázku, či respondenti sami urobili za posledný rok niečo neetické, odpovedalo kladne desať percent respondentov v strednej a osem percent respondentov v západnej Európe. Okrem toho každý piaty Stredoeurópan a každý ôsmy Západoeurópan považuje svojich kolegov za ešte neetickejších než sú oni sami. To sa dá chápať ako priznanie typu "veď nie som jediný", čo môže slúžiť ako ospravedlnenie potenciálneho neetického správania.
Postoje zamestnancov k neetickému správaniu a podvodom skúmala sekcia investigatívnych služieb a riešenia sporov spoločnosti Ernst & Young v ôsmich európskych krajinách -- v piatich západoeurópskych krajinách (Holandsko, Nemecko, Francúzsko, Švajčiarsko a Rakúsko) a v troch strednej Európy (Poľsko, Česká republika a Maďarsko). Firmy mali viac ako tisíc zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 20:20