StoryEditor

Investori z polostrova stavili na Slovensko

16.12.2007, 23:00
Južná Kórea. Stávame sa jej výrobnou základňou pre prienik na trhy Európskej únie.

Do pozornosti sveta sa táto časť Ázie dostáva pri ťažkých rokovaniach o znovuzjednotení oboch kórejských republík. Rokovania sa v nedávnom období skomplikovali vinou jadrového programu zo strany KĽDR a prvej jadrovej skúšky v decembri pred rokom. Posledný vývoj dáva nádej na zlepšenie vzťahov. Kórejská republika sa snaží o zjednotenie polostrova, ale, samozrejme, za podmienok demokracie a ekonomickej liberalizácie, čo by poskytlo juhokórejskej ekonomike nový priestor na rozvoj. Severokórejskí predstavitelia sú si, samozrejme, vedomí skutočnosti, že po takomto zjednotení by severná časť krajiny bola len závesom Soulu.
Južná Kórea bola pred niekoľkými desiatkami rokov odkázaná na rozvojovú pomoc a dnes je to trinásta najvyspelejšia ekonomika sveta.

Export na prúdových motoroch
Aj v budúcnosti očakáva juhokórejskú ekonomiku sľubný rozvoj - nárast HDP je 4 až 4,6 percenta - a hlavne nárast exportu. Kórejská republika prvýkrát v histórii prekročila v decembri 2006 hranicu 300 miliárd dolárov celkového vývozu, čím sa stala jedenástou exportne najvýkonnejšou ekonomikou sveta. Pritom v roku 1977 dosiahol vývoz iba 10 miliárd dolárov. Experti odhadujú prekročenie hranice 500 miliárd už v roku 2011.
Kórea má veľmi silné devízové rezervy, je na piatom mieste v absolútnej výške devízových rezerv v celosvetovom meradle (po ČĽR, Japonsku, Rusku a Taiwane). Za posledný rok sa devízové rezervy zvýšili o 28,6 miliardy dolárov na 239 miliárd k 31. 12. 2006, ku koncu apríla 2007 už predstavovali 247 miliárd. Hlavným faktorom posilnenia rezerv bolo zvýšenie kurzu iných rezervných mien oproti doláru, na ktorý sú rezervné prostriedky prepočítavané. Celkové zahraničné zadlženie predstavovalo v závere vlaňajška iba 27,2 percenta z HDP. Úroveň zadlženia kórejskej ekonomiky patrí k najnižším v rámci OECD a nie je predpoklad zvyšovania zadlženosti. Terajšie sociálno-ekonomické trendy sa nápadne podobajú trendom vo vyspelom západnom svete.

Dobre investované peniaze
Krajina patrí u nás k najvýznamnejším zahraničným investorom. Už v priebehu roku 2005 sme zaznamenali najvyšší prílev investícií práve z Kórey (213 miliónov dolárov). Za rok 2006 jej patrilo tretie miesto s 265 miliónmi a v celkovom objeme investícií ku koncu roku 2006 juhokórejské investície dosiahli ôsme miesto so 653 miliónmi. Podľa kórejských údajov však iba firma KIA preinvestovala vo svojom žilinskom závode približne jednu miliardu dolárov. Priaznivý vývoj pokračoval i v prvom štvrťroku 2007, keď sa Kórea podieľala so 42,6 percenta na celkovom príleve priamych zahraničných investícií do Slovenska (39 miliónov dolárov) a opäť bola najväčším investorom. Táto tendencia bude pokračovať aj naďalej najmä zásluhou firmy Samsung a jej subdodávateľov.

Úspech priťahuje ďalších
Väčšina kórejských investorov je naviazaná na dva najväčšie kórejské koncerny Samsung a Hyundai-Kia. V rokoch 2007 a 2008 bude táto tendencia pokračovať a realizujú sa veľké investície v Trnavskom kraji nadväzne na investičnú zmluvu podpísanú 13. 3. 2007. Podľa nej Samsung investuje do nového závodu na výrobu LCD obrazoviek 320 miliónov eur a vytvorí pracovné miesta pre 1 200 zamestnancov. Navyše Samsung privádza so sebou sedem subdodávateľov, ktorí vytvoria ďalších 4 500 pracovných miest. Investície dvoch veľkých koncernov budú dobrým príkladom aj pre menšie nezávislé firmy, ktoré si Slovensko vyberú ako základňu pre prienik na jednotný trh Európskej únie.

Ťahúňom priemysel
Napriek neustále sa posilňujúcemu wonu pokračuje vysoký nárast priemyselnej výroby, a to medziročne o 13 percent. Výroba je určená najmä na export, keďže rast domácej spotreby sa v 2. štvrťroku 2007 spomalil.
Juhokórejskí výrobcovia sa v elektronickom priemysle produkciou v hodnote 117 miliárd dolárov v roku 2006 umiestnili v svetovom rebríčku na 4. mieste za USA, Japonskom a Čínou. Je to jeden z najperspektívnejších sektorov na spoluprácu Slovenska s Kóreou vzhľadom na nedávno podpísanú investičnú zmluvu Samsungu s MH SR. Okrem podpory pri realizácii investície bude potrebné získať na Slovensko čo najväčší počet výrobcov komponentov pre LCD obrazovky aj pre hotovú spotrebnú elektroniku.

Autá prioritou
Kórejský automobilový priemysel vyrobil v roku 2006 3,84 milióna vozidiel, čo predstavuje 5,5 percenta svetového trhu. Kórea sa tak umiestnila na 5. mieste za výrobcami z Japonska, USA, Číny a Nemecka. Najväčšími výrobcami sú firmy Hyundai-Kia, Ssangyong, Renault-Samsung. Kórejská vláda napomáha rozvoju odvetvia presadzovaním výhodnejších podmienok pri vývoze do zahraničia. Posledným príkladom je dohoda s USA, kde sa odstráni clo na autá do 3 000 ccm okamžite, nad 3 000 ccm do troch rokov, pri nákladných autách postupne do 10 rokov.
V tomto odvetví sa už naplno rozbehla spolupráca so Slovenskom formou sériovej výroby v závode Kia Motor Slovakia v Žiline. Výrobcu hotových vozidiel k nám nasledovali viacerí výrobcovia komponentov.
Vzájomný obchod medzi nami a Kóreou každoročne sprevádza vysoký nárast nášho vývozu a ešte vyšší nárast slovenského dovozu, čo neustále zvyšuje pasívnu obchodnú bilanciu na našej strane. Výrobky zo závodov s kórejským kapitálom budú však vo veľkej miere určené na vývoz zo Slovenska do tretích krajín, takže opticky nepriaznivá obchodná bilancia bude prinášať vyššie aktíva voči iným partnerským krajinám. Napríklad za rok 2006 malo Slovensko najvyššie aktívne obchodné saldo s Holandskom a tretie najvyššie s Veľkou Britániou, a to najmä vďaka vývozu LCD televízorov zo slovenských fabrík patriacich Samsungu.

Nielen obchod, aj veda
Základ exportu Slovenska doteraz tvorili polotovary a suroviny, ktoré Kórea potrebuje pre exportne orientované priemyselné odvetvia. Je predpoklad, že export od nás bude mať tendenciu rastu. Dobré predpoklady sa vytvárajú nielen v polotovaroch a surovinách, ale aj v hotových výrobkoch z oblasti elektrotechniky, energetiky, strojárstva, potravinárstva, nábytkárstva, hutníctva a, samozrejme, v chemickom a farmaceutickom priemysle, o ktoré je neustály záujem.
Kórea je pre Slovensko zaujímavý partner nielen v obchode, ale aj svojimi možnosťami vytvárania spoločných podnikov a realizácie spoločných vedeckovýskumných projektov. Kórejská strana prejavuje záujem o moderné technológie napríklad z oblasti životného prostredia, jadrovej a klasickej energetiky, chemického priemyslu, strojárstva.

TABUĽKA: Päť najväčších kórejských firiem u nás
1. Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., Galanta - montáž elektrotechnických výrobkov.
2. Kia Slovakia, s. r. o., Žilina - závod na výrobu osobných motorových vozidiel
3. Mobis Slovakia, s. r. o., Žilina - spoločnosť na zabezpečenie dodávky automobilových komponentov pre závod Kia Slovakia, s. r. o.
4. Dongwon Metal Industrial Co. - spoločný podnik s Matador/Inalfa v Dubnici na výrobu dverí pre automobily.
5. Sewon ECS Co. - výroba káblových zväzkov v závodoch v Lednických Rovniach a v Rimavskej Sobote

01 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dva extrémy detskej knihy 02 - Modified: 2003-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po slovensky vo februári
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/neobjavene-trhy, menuAlias = neobjavene-trhy, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 19:27