StoryEditor

Pôžička od záručnej banky

16.05.2005, 00:00

Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) začala poskytovať mikroúvery v októbri 2004 z vlastných zdrojov. "Cieľom tohto kroku bolo zjednodušiť prístup k výhodným úverom aj začínajúcim podnikateľom," uviedol pre HN Martin Poláček z Odboru malých a stredných podnikateľov SZRB.
Ako doplnil, mikroúvery sú určené podnikateľom, tak pre fyzické, ako aj pre právnické osoby, ktoré majú menej ako päťdesiat zamestnancov. "Orientujeme sa aj na začínajúcich podnikateľov, ktorí nemajú ani podnikateľskú minulosť a ani dostatok majetku na zábezpeku. Musia nás však vedieť presvedčiť o svojich schopnostiach a zároveň prezentovať kvalitný podnikateľský zámer," vysvetľuje.
Výška mikroúveru sa pohybuje od stotisíc do pol druha milióna korún. Úroková sadzba začína pri piatich percentách ročne. Maximálna lehota splatnosti je päť rokov. Ako základný zabezpečovací nástroj sa využíva zmenka. V závislosti od rizika klienta môže banka požadovať ešte ďalší spôsob zabezpečenia, ktorý však nemusí úplne kopírovať výšku úveru. Podľa Poláčka vybavenie žiadosti trvá približne dva týždne. Ako pokračuje, banka má na tieto účely vyčlenený dostatok prostriedkov. Okrem vlastných zdrojov využíva aj prostriedky od jej nemeckého partnera KfW. "Doteraz naše mikroúvery využívali živnostníci, ale aj obchodné spoločnosti či poľnohospodári. Išlo prevažne o investičné úvery, často sa však tieto zdroje použili aj na nákup zásob," doplnil Poláček.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 14:28