26.11.2006, 23:00

Už za štyri a pol sekundy
Nový Mercedes CL je len o niečo väčší ako jeho predchodca. Má dĺžku 5 065, šírku 1 871 a výšku 1 418, všetko v milimetroch. Tento "športovec" sa vyznačuje výborným koeficientom odporu vzduchu (cx -- 0,27). O pohon sa postarajú dva benzínové motory. Prvý, slabší, je osemvalec s objemom 5 461 cmm s výkonom 285 kW. Z nuly na stovku zrýchli za necelých päť a pol sekundy. Jeho kombinovaná spotreba je o čosi viac ako dvanásť litrov benzínu na sto kilometrov. Výkonnejší dvanásťvalec má objem 5 512 ccm a výkon 385 kW. Stokilometrovú rýchlosť atakuje za štyri a pol sekundy. Priemerná spotreba sa pohybuje tesne pod štrnásť a pol litra benzínu na sto kilometrov. Slabšia motorizácia sa dodáva so sedemstupňovou automatickou prevodovkou 7G-Tronic, silnejšia ich má päť.

Opel Astra s novým faceliftom
Od februára 2007 sa dostane do predaja inovovaný Opel Astra s novými dizajnérskymi prvkami a novými motormi, ktoré sú podľa výrobcov výkonnejšie a hospodárnejšie. Nová Astra absolvuje premiéru na autosalóne v Bologni v dňoch 7. až 17. decembra tento rok.
V roku 2007 bude mať model Astra k dispozícii jedenásť motorov s výkonmi od 90 do 240 koní. Ponuka sa rozširuje o dve benzínové "jedna šestky" a dve dieselové "jedna sedmičky". Najzaujímavejšou novinkou medzi motormi pre inovovanú Astru bude "jedna šestka" s turbom, ktorá má výkon 180 koní a nahradí pôvodný turbo motor s výkonom 170 koní. Tento agregát bude štandardne využívať 6-stupňovú prevodovku a v porovnaní s predchádzajúcim motorom klesla jeho spotreba o 13 percent na necelých osem litrov na sto kilometrov.

Peugeot 207 na piedestáli
Talianska jury UIGA (združenie domácich automobilových novinárov zložených z 200 členov) sa stretla desiateho novembra, aby oznámila rekordné víťazstvo Peugeotu 207 pri voľbe Auto roku 2007 v Taliansku. Jury brala do úvahy dizajn, originalitu, správanie sa na ceste, ako aj vzťah medzi kvalitou a cenou daného modelu. Nový Peugeot 207 dostal 763 bodov, čo bolo skoro dvojnásobkom druhého modelu v poradí, tiež z dielní PSA, Citroënu C4 Picasso. Je to po prvýkrát v histórii, že víťazné auto dosiahlo také výrazné víťazstvo.

Citroën Jumpy pre podnikateľov
Po jedenástich rokoch vyvinul Citroën nový ľahký úžitkový automobil Jumpy. Ponúka väčšie množstvo kombinácií z hľadiska priestoru, užitočnej hmotnosti a dĺžky nákladu. Užitočné zaťaženie auta je od 1 000 do 1 200 kilogramov. Výrazne sa zväčšil objem úložného priestoru na 5 až 7 kubických metrov. Vnútorná dĺžka nového Jumpy podrástla o 12 až 16 centimetrov v závislosti od verzie a môže sa ešte zväčšiť o ďalších 65 cm vďaka špeciálnemu prepravnému tunelu. Nová generácia modelu Jumpy pozostáva z dvoch základných vyhotovení. Prvé zahŕňa furgony s plechovými a so sklenými bočnými časťami, rovnako ako šasi pre špeciálne nadstavby. Druhá pozostáva z verzií combi určených na prepravu osôb. Na výber je trojica prepĺňaných naftových agregátov: 1.6HDi 90koní, 2.0 HDi 120 koní a 2.0 HDi 140 koní.

Mitsubishi Motors s novým sedanom
Oficiálne bude nový Lancer predstavený na autosalóne v Detroite na budúci rok v podobe úplne nového 4-dverového športového sedanu. Jeho dizajn navrhli v štúdiách Mitsubishi Motors v Európe a v Japonsku. Vychádza z Konceptu-X a Konceptu-Sportback z roku 2005. Nový športový Lancer vytvorí základ celej rodiny vozidiel s dynamickými vlastnosťami, od takzvaných základných entry modelov (1,5-litrový motor so 110 koňmi, až po pretekársky špeciál Lancer Evolution). Predstaviť by mali aj nový dieselový motor pre európske trhy.

Neeza pre Čínu
Študia crossoveru s názvom Neeza je kombináciou kombíka so štylistickými črtami kupé. Je schopný jazdiť v ľahkom teréne. Dizajn auta vznikol v čínskom štylistickom centre v Šanghaji a mal by kombinovať nemecké a čínske črty. K silným stránkam auta by mala patriť univerzálnosť a priestranný interiér. Zaujímavosťou modelu sú krídlové dvere. Sedadla umožňujú konferenčné usporiadanie (predné sa dajú, pokiaľ auto stojí, otočiť proti smeru jazdy) a cestujúcim je k dispozícii vyspelý informačný a zábavný systém, skombinovaný so satelitnou navigáciou. Auto bude s najväčšou pravdepodobnosťou poháňať benzínový šesťvalec.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 01:45