StoryEditor

Chaotická doprava investorov neodradí

13.01.2008, 23:00

Vo funkcii ste pomerne krátko, čím ste začali svoju misiu?
Keďže v Grécku patrí turizmus k jednému z hlavných ťahúňov ekonomiky, zamerali sme sa práve naň. Rozhodli sme sa predstaviť Slovensko gréckej verejnosti. Usporiadali sme v priestoroch nášho veľvyslanectva medzinárodný workshop cestovného ruchu. Nie je úplne bežné, aby sa na podobných podujatiach na pôde ambasády zúčastňoval člen gréckej vlády. Nám sa podarilo zabezpečiť účasť ministra turistického rozvoja Arisa Spiliotopoulosa, ktorý sa oboznámil s možnosťami Slovenska v tejto oblasti. Gréci prejavili veľký záujem predovšetkým o naše kúpeľníctvo. Začali sme s prípravou návštevy ministra turizmu na Slovensku. V jeho delegácii budú i podnikatelia a novinári. Zároveň pripravujeme návštevu slovenských novinárov v Grécku.

Súvisí to s tým, že pre našich dovolenkárov je Grécko na prvom mieste?
Je pravda, že najviac navštevovanou destináciou slovenských dovolenkárov je práve Grécko, ktoré v roku 2006 navštívilo 105 686 našich turistov s priemerným časom pobytu 10,2 dňa. Horšie je, že na Slovensku sme zaznamenali 35-krát menej gréckych návštevníkov, čiže len vyše tritisíc ľudí. Tento nepomer sa snažíme zmierniť, a práve na to chceme využiť rôzne workshopy, kde sa stretávajú zástupcovia slovenských a gréckych organizácií pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu. Je tu však veľký nepomer aj v ekonomike turizmu. V Grécku dosahuje podiel turizmu na HDP 18,8 percenta, u nás 2,7.

Bol by záujem Grékov investovať do turizmu u nás?
Našich partnerov zaujal fakt, že na Slovensku je od tohto roku možné využiť investičné stimuly aj v oblasti turizmu, čo je pre tamojších podnikateľov zaujímavý podnet.

Ako by sa mohli zlepšiť kontakty našich podnikateľov s gréckymi?
Pripravujeme misiu slovenských podnikateľov do Pirea a Solúne, ktorá je ekonomicky hybnou silou severu Grécka. Obchodná a priemyselná komora v Pireu, na čele ktorej stojí George Kassimatis, vynikajúci človek a skvelý memežér, ktorý je naklonený našim aktivitám. Pripravuje dokonca vydanie našich zákonov o investičných stimuloch pre zahraničných investorov v gréckej mutácii. Podnikatelia tejto komory sa podieľajú približne 40 percentami na tvorbe HDP Grécka. V Grécku nemajú podobnú inštitúciu, akou je naše SARIO, takže spolupracujeme hlavne s obchodnými a priemyselnými komorami. Dnes je pravdepodobné, že sa táto misia uskutoční v septembri.

V ktorých hospodárskych oblastiach sa črtá spolupráca s gréckymi partnermi?
Máme šancu podieľať sa hlavne v oblasti špeciálu, ale i subdodávkami v oblasti lodiarskeho priemyslu. Gréci si dávajú stavať lode v Číne, ale na výrobe mnohých komponentov sa môžu podieľať naše strojárske i elektrotechnické firmy. Veľmi úspešný je vývoz našej automobilovej produkcie o 760 percent za prvý polrok minulého roka.

Čo vám na Grécku najviac prekáža?
Absolútne chaotická doprava v Aténach a fajčenie na každom kroku. Fajčí sa v úradoch i bankách. Na druhej starne sa mi páči otvorenosť a úprimnosť Grékov, ich ochota spolupracovať a samozrejme ich nádherná krajina. Milo ma tiež prekvapila vážnosť a úcta Grékov k ortodoxnej cirkvi.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 03:31