StoryEditor

Vzdelávanie? Slovensko musí popracovať

25.06.2007, 00:00

Slovensko zostáva zaujímavou investičnou destináciou a zahraničný kapitál sem prúdi kvôli dobre nastavenému prostrediu aj spoľahlivej pracovnej sile. Zhodli sa na tom oslovení zástupcovia zahraničných investorov etablovaných na Slovensku. Ako však podotýkajú, Slovensko nesmie zaspať dobu a na svojej atraktivite pre cudzincov musí naďalej tvrdo pracovať. Rezervy máme napríklad vo vzdelávaní.
Daňový systém
"
Zahraniční investori na Slovensku považujú za najväčšie výhody daňový systém, silnú inžiniersku tradíciu, výhodnú geografickú polohu, veľmi dobrý pomer mzdy a kvality odvedenej práce a flexibilnú pracovnú legislatívu," vymenúva Róbert Šimončič, šéf slovenského Microsoftu a prezident Americkej obchodnej komory, ktorá združuje zahraničných investorov z USA aj Európy.
Tieto faktory podľa Šimončiča znamenajú, že Slovensko je zaujímavou destináciou pre IT biznis a servisné centrá. Aj preto sa krajina stala dosiaľ domovom 30 takýchto centier. Jedným z najväčších je slovenská centrála Dellu. "Bratislava sa stala jedným z našich hlavných európskych centier. Dúfame, že politické prostredie nám umožní v tomto trende pokračovať. Keď bude vláda finalizovať pracovnú legislatívu, bolo by dobré, aby mala na mysli tieto konkurenčné výhody," hovorí šéf slovenskej pobočky Dellu Veit Dengler.
Konkurencia rastie
Investície v zvýšenej miere začalo Slovensko priťahovať neskôr ako ostatné krajiny V4, zlomovým faktorom boli podľa zahraničných investorov ekonomické reformy a pozitívne úpravy podnikateľského prostredia. Ako však pripúšťajú, konkurencia nám rastie, a nielen vo V4. "Vyšehrad bude musieť súperiť s ostatnými destináciami, ako je Rumunsko a Bulharsko, ale aj vzdialenejšie Turecko, Egypt alebo India," hovorí Dengler. Podľa jeho slov sa od veľkých reforiem začiatkom dekády na Slovensku veľa neudialo a krajina bude musieť zápasiť s dostatkom kvalifikovaných pracovníkov pre podnikateľský sektor.
Podpora vzdelávania
Potrebná je podľa pozorovateľov reforma školstva a podpora vzdelávania. "Budúci úspech Slovenska bude značne závislý od schopnosti vzdelávacieho systému naplniť požiadavky podnikateľského prostredia na výchovu kvalitných pracovných síl," myslí si Šimončič.
Do budúcnosti tak krajina nebude musieť byť konkurencieschopná len v nákladoch na zamestnanca, ale aj v kvalite a schopnostiach pracovnej sily. "Slovenské autority musia byť dôsledné v stavaní na súčasných konkurenčných výhodách, ako sú daňový systém a flexibilita pracovného trhu, a musia zvyšovať investície do vzdelávania a infraštruktúry," dodal Dengler.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 13:24