StoryEditor

Na izraelských univerzitách sa platí školné

21.11.2006, 23:00

Vzdelávanie v zahraničí
V Izraeli poskytuje akademické vzdelanie 8 univerzít, 24 vysokých škôl (neuniverzitného charakteru) a 54 regionálnych vysokých škôl. O akreditácii programov rozhoduje Rada pre vysokoškolské vzdelávanie (The Council of Higher Education). Vysoké školy sú väčšinou zamerané iba na určité a vyučujú iba bakalárske programy. Všetky izraelské univerzity s výnimkou Open University a The Weizmann Institute poskytujú vzdelanie na bakalárskej, magisterskej a doktorandskej úrovni. Niektoré univerzity majú vo svojej ponuke ročné alebo semestrálne špeciálne kurzy pre zahraničných študentov. Bakalárske programy trvajú zvyčajne tri roky, magisterské programy dva roky. Zahraničným židovským študentom poskytuje pomoc organizácia Student Authority pracujúca pri ministerstve pre integráciu imigrantov.
Podmienky na prijatie
Základnou požiadavkou na prijatie je ekvivalent hebrejskej maturity (napr. medzinárodný bakalariát) alebo SAT (resp. GRE pre prijatie na magisterské štúdium) či izraelský test Israeli Psychometric Exam a znalosť hebrejčiny a angličtiny.
Podľa toho, akú kombináciu odborov si uchádzač zvolil, musí splniť ďalšie požiadavky na prijatie, ktoré môžu mať jednotlivé katedry odlišné.
Slovenskí študenti prijatí na izraelské univerzity alebo vysoké školy musia požiadať o vízum na Izraelskom veľvyslanectve vo Viedni. Vstupné kontroly na izraelských hraniciach sú prísne, izraelskí imigrační úradníci majú právo zamietnuť vstup do krajiny.
Štipendiá
Štipendiá izraelskej vlády
Izraelská vláda poskytuje štipendiá na študijný alebo výskumný pobyt na obdobie do 8 mesiacov pre študentov, absolventov, doktorandov, postdoktorandov. Podmienkami sú akceptačný list, minimálne bakalársky titul, znalosť angličtiny alebo hebrejčiny a vek do 35 rokov. Izraelská strana poskytuje štipendium, ktoré v prípade študijného pobytu pokrýva iba časť nákladov -- buď mesačný príspevok, alebo školné a zdravotné poistenie. V prípade výskumného pobytu, pri ktorom nie je treba platiť školné, pokrýva celé náklady.
Izraelská vláda ďalej poskytuje štipendiá na letný kurz modernej hebrejčiny. O štipendium sa môžu uchádzať študenti, absolventi, doktorandi a postdoktorandi. Podmienkami sú ukončené minimálne dva semestre, základov hebrejčiny, znalosť angličtiny, vek do 35 rokov. Štipendium pokrýva celé náklady. Štipendiá administruje SAIA, viacej informácií na stránke www.saia.sk.

Štipendiá univerzít
-- Hebrew University of Jerusalem, Rothberg International School (RIS):
Štipendiá na pregraduálne štúdium určené pre študentov, ktorí ukončili minimálne tri semestre štúdia na inej univerzite, dosiahli minimálne 3,8 GPA a boli prijatí na ročný alebo semestrálny program na RIS. Štipendium sa poskytuje vo výške 5 000 USD na semester, resp. 10 000 USD na celý akademický rok. Bližšie informácie: http://overseas.huji.ac.il/
-- Hebrew University of Jerusalem, Rothberg International School (RIS):
Štipendiá rodiny Rothberg (Rothberg Family Scholarships) pre zahraničných študentov, ktorí študujú v oddelení pre graduálne štúdiá. Štipendiá sa udeľujú na základe dosiahnutých výsledkov a finančných potrieb. Bližšie informácie: http://overseas.huji.ac.il/
--Technion -- Israel Institute of Technology
Štipendiá na základe výborných študijných výsledkov. Študenti musia každý semester opätovne požiadať o štipendium. Štipendium je poskytované vo výške cca 190 -- 270 USD na mesiac. Často je súčasťou štipendia aj odpustenie školného.
-- Technion -- Israel Institute of Technology
The Lady Davis Fellowship Trust poskytuje štipendiá zahraničným študentom na graduálne štúdium. Štipendium sa udeľuje vo výške od 750 USD mesačne (pre M.Sc. študentov) po 1 000 USD mesačne pre doktorandov. Súčasťou štipendia je aj spiatočná letenka na cestu do Izraela a späť. Štipendium sa najprv poskytuje iba na semester alebo rok a potom je možné žiadať o predĺženie.
-- Tel Aviv University
Štipendiá sa udeľujú na základe odporúčania katedier. Jednotlivé katedry majú rôzne kritériá a podmienky na udelenie štipendií.

Náklady na štúdium a pobyt
Poplatok, ktorý sa platí pri podávaní prihlášky, je približne 100 USD. Na izraelských univerzitách sa platí školné približne vo výške 2 300 USD ročne. Ostatné výdavky študenta (rôzne poplatky, životné náklady, dane a pod.) sa pohybujú okolo 850 USD za mesiac.

Užitočné adresy
Veľvyslanectvo Izraela vo Viedni (príslušné pre SR)
Anton-Frank-Gasse 20
A-1180 Vienna
Austria
tel.: 00 43 1 / 476 46-0
fax.: 00 43 1 / 476 46 555

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tel Avive
P.O. Box 6459
610 64 Tel Aviv
Tel. 00 972 3 544 91 19
Fax . 00972 4 544 91 44
E-mail : Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Student Authority,
Kiryat Ben Gurion, Building 2,
Rehov Kaplan 2,
Jerusalem,
Tel: 972-2-675-2629

Informácie na webe
www.mfa.gov.il -- stránka izraelského ministerstva zahraničných vecí
www.science.co.il/Colleges.asp - Vysoké školy (colleges)

Najznámejšie izraelské univerzity
Technion -- Israel Institute of Technology Haifa
(www.technion.ac.il)
je centrom základného a aplikovaného výskumu, predovšetkým v oblasti techniky, matematiky, prírodných vied a pod.
Hebrew University of Jerusalem (www.huji.ac.il) sa skladá z fakúlt, ktoré pokrývajú takmer všetky oblasti poznania. Známa je najmä kvôli židovským štúdiám, arabským a islamským štúdiám, biblickej a postbiblickej archeológií, biomedicínskemu výskumu a pod.
Weizmann Institute of Science (www.huji.ac.il) je centrom postgraduálneho výskumu vo fyzike, chémii, matematike a biológii (life sciences). Výskum sa zameriava na najnovšie poznatky a technológie. Na inštitúte sa pripravujú študijné materiály a osnovy k výučbe na stredných školách a realizujú sa výskumy pre priemysel a podnikateľské subjekty.
Bar Ilan University (www.biu.ac.il) kombinuje židovskú tradíciu s liberálnym vzdelávaním a výskumom v oblastiach ako napr. fyzika, medicínska chémia, matematika, ekonomika, strategické štúdie, vývojová psychológia, muzikológia, Biblia, Talmud, židovské právo a pod.
Tel Aviv University (www.tau.ac.il) vznikla spojením troch vysokých škôl v telavivskej oblasti. V súčasnosti je najväčšou univerzitou v Izraeli. Ponúka široké spektrum programov. Súčasťou univerzity sú inštitúty špecializované na napr. strategické štúdie, manažment zdravotníctva, technologická prognostika a energetika. Silne rozvinuté sú aj výskumné aktivity napr. v oblastiach elektronických zariadení, systémového inžinierstva, nukleárneho výskumu, energetiky, počítačov, supravodlivosti, teoretickej fyziky, ochrany prírody a pod.
Haifa University (www.haifa.ac.il/index.html.en) zdôrazňuje interdisciplinárne štúdium. Súčasťou univerzity je oddelenie pre štúdium kibutzu ako sociálnej a ekonomickej jednotky a oddelenie pre posilnenie porozumenia a spolupráce medzi Židmi a Arabmi v Izraeli.
Ben-Gurion University (www.bgu.ac.il) bola založená s cieľom posilniť rozvoj južného Izraela, zvlášť púštných oblastí v tejto časti krajiny. Významne prispela na výskum púštnych oblastí a rozvoj medicíny zameranej na lokálnu komunitu. Súčasťou univerzity je centrum pre štúdium historických a politických aspektov života a doby Davida Be-Guriona, prvého izraelského premiéra.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 19:00