StoryEditor

Brusel nám schválil plán rozvoja vidieka

27.11.2007, 23:00

Výbor pre rozvoj vidieka schválil minulý týždeň deväť programov rozvoja vidieka na obdobie rokov 2007 -- 2013, medzi nimi je aj program pre Slovensko. Cieľom programov je financovanie infraštruktúry, vytváranie nových zárobkových príležitostí vo vidieckych oblastiach, podpora rastu a boj proti nezamestnanosti. Program bude ešte schvaľovať Európska komisia. "Silnejšia politika rozvoja vidieka je pre budúcnosť našich vidieckych oblastí životne dôležitá. Tieto peniaze pomáhajú odvetviu poľnohospodárstva pri diverzifikácii, ale ich prostredníctvom sa financujú aj kľúčové environmentálne projekty a pomáhajú pri vytváraní pracovných miest aj mimo poľnohospodárstva," komentovala rozhodnutie výboru Mariann Fischer Boel, komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.
Nová politika únie
Viac ako 60 percent obyvateľov 27 členských štátov Európskej únie žije vo vidieckych oblastiach, ktoré tvoria 90 percent jej územia. Poľnohospodárstvo a lesné hospodárstvo majú aj naďalej rozhodujúci význam z hľadiska využitia pôdy a hospodárenia s prírodnými zdrojmi vo vidieckych oblastiach EÚ a slúžia ako platforma pre hospodársku diverzifikáciu vo vidieckych spoločenstvách. Posilnenie politiky rozvoja vidieka EÚ sa preto stalo všeobecnou prioritou EÚ.
V rokoch 2007 až 2013 sa politika rozvoj vidieka bude orientovať na zlepšenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, podporu hospodárenia s pôdou a zlepšovanie životného prostredia a zlepšovanie kvality života a podpora diverzifikácie hospodárskych činností. Politika rozvoja vidieka sa opiera o tri hlavné právne nástroje: Strategické usmernenia EÚ pre rozvoj vidieka, nariadenie Rady o podpore rozvoja vidieka prostredníctvom nového Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) a vykonávacie nariadenie komisie.
Podľa usmernení únie
V strategických usmerneniach EÚ sú určené tri dôležité oblasti na uskutočnenie priorít Spoločenstva a množstvo možností, ktoré majú k dispozícii členské štáty na zapracovanie do svojich strategických plánov a programov rozvoja vidieka. Národné strategické plány prenášajú usmernenia do vnútroštátneho kontextu pri zohľadnení konštatovaných potrieb regiónov, programy rozvoja vidieka vykonávajú národné strategické plány.
V strategických usmerneniach EÚ sú navrhnuté kľúčové opatrenia pre každú skupinu priorít. Národné stratégie rozvoja vidieka členských štátov vychádzajú zo šiestich strategických usmernení Spoločenstva.
Koľko dostaneme
V našom programe cez štyri strategické osi pôjde prostredníctvom Európskeho poľnohospodárskeho fondu na projekty 1,97 miliardy eur a so spolufinancovaním žiadateľa a štátu to bude až 2,56 miliardy eur.
Politika rozvoja vidieka 2007 -- 2013 sa zameriava na tri oblasti, ktoré zodpovedajú týmto trom tematickým osiam nového nariadenia o rozvoji vidieka: zlepšenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, životné prostredie a vidiek, zlepšenie kvality života vo vidieckych oblastiach a diverzifikácia vidieckeho hospodárstva. Štvrtá tematická os "Leader" vychádza zo skúseností s iniciatívami Leader a predstavuje možnosti lokálneho prístupu k rozvoju vidieka systémom zdola nahor.
Nové programové obdobie poskytuje jedinečnú príležitosť zmeniť zameranie podpory nového fondu rozvoja vidieka na rast, zamestnanosť a trvalú udržateľnosť.
Náš program rozvoja vidieka má zvýšiť konkurencieschopnosť poľnohospodárstva, potravinárstva a lesného hospodárstva. Zavedením systémov poľnohospodárstva a lesníctva sa zlepší kvalita životného prostredia a života vo vidieckych oblastiach.
Zvýšiť by sa mala efektívnosť a kvalita produkcie, pričom sa budú dodržiavať zásady udržateľného rozvoja a ekologického poľnohospodárstva vo vidieckych oblastiach.
Cieľ programu
rozvoj hospodárskych aktivít vhodných pre vidiecke oblasti
ochrana životného prostredia a kultúrneho dedičstva
zlepšenie kvality života vidieckeho obyvateľstva
Hlavnými prioritami osi 1 je zvýšenie modernizácie, inovácie a efektívnosti v odvetví poľnohospodárstva, potravinárstva a lesného hospodárstva. Ďalšou prioritou je prehĺbenie znalostí a zlepšenie odborného prehľadu v odvetví poľnohospodárstva, potravinárstva a lesného hospodárstva.
Peniaze v rámci osi 2 pôjdu najmä na zlepšenie biologickej rozmanitosti v rámci vidieckych oblastí a systémov poľnohospodárstva a lesného hospodárstva s vysokou prírodnou hodnotou, na zachovanie a zlepšovanie kvality podzemných a povrchových vôd, zachovanie a zvýšenie kvality poľnohospodárskej a lesnej pôdy a zmierňovanie vplyvov zmeny klímy. Vytváranie nových pracovných miest vo vidieckych oblastiach,
podpora vzdelávacích činností, zlepšovanie kvality života vo vidieckych oblastiach a vytváranie miestnych partnerstiev sú prioritami osi 3.
Hlavnými prioritami iniciatívy Leader sú zlepšenie správy a riadenia, ako aj mobilizácie rozvoja potenciálu vo vidieckych oblastiach. Os 4 sa bude implementovať len prostredníctvom osi 3.
Profil Slovenska
rozloha: 49 036 km2 a hustota obyvateľstva 110 obyvateľov/km2
vidiecke oblasti tvoria 86 % územia a žije v nich 40 % obyvateľstva
50 % poľnohospodárskej pôdy je zaradených ako znevýhodnená oblasť a 29 % územia pokrýva sústava Natura 2000
poľnohospodárska oblasť tvorí 49,7 % územia, lesy 39,4 % a prírodné oblasti tvoria 4,6 % územia
HDP na obyvateľa Slovenska predstavuje 50,39 % priemeru Európskej únie,
miera nezamestnanosti je 11,4 %
približne 2,2 % obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve
priemerná plocha fariem samostatne hospodáriacich roľníkov je 48 ha, ale väčšina poľnohospodárskych podnikov (95,8 %) hospodári na ploche 1 372 hektárov
podiel obyvateľstva od 25 do 64 rokov s úplným stredoškolským alebo vyšším vzdelaním je 86,7 %
priemerná produktivita práce v potravinárstve je 3 060 eur a v poľnohospodárstve 2 196 eur
v uplynulých rokoch sa produkcia mlieka a hydiny zvýšila, no pri väčšine ostatných komodít došlo k poklesu
Šesť strategických usmernení únie zahŕňa:
zvýšenie konkurencieschopnosti sektorov poľnohospodárstva a lesníctva
zlepšenie životného prostredia a vidieka
zlepšenie kvality života vo vidieckych oblastiach a podporu diverzifikácie
budovanie miestnych kapacít pre zamestnanosť a diverzifikáciu
spracovanie priorít do programov
vzájomné dopĺňanie nástrojov Spoločenstva

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 23:11