StoryEditor

Detské koncentráky? Rumunsko čelí kritike

30.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Deti pripútané k postieľkam a stoličkám, často prechladnuté, podvyživené a znečistené vlastnými výkalmi. Rumunsko sa v poslednom desaťročí snaží napraviť dojem z takýchto obrázkov z detských domovov, ktoré obleteli svet.

Deti pripútané k postieľkam a stoličkám, často prechladnuté, podvyživené a znečistené vlastnými výkalmi. Rumunsko sa v poslednom desaťročí snaží napraviť dojem z takýchto obrázkov z detských domovov, ktoré obleteli svet. Napriek tomu tisíce detí v ústavoch riadených štátom stále žijú v podmienkach, ktoré sa za posledných desať rokov len málo zmenili, píše denník The New York Times.
Podľa najnovšej správy washingtonskej organizácie Mental Disability Rights International, vydanej iba pár dní pred zverejnením hodnotenia EÚ o dodržiavaní ľudských práv a dosiahnutí ďalších štandardov nutných pre členstvo Rumunska v únii, opísali pracovníci organizácie hrôzu naháňajúce ticho v izbách.

Tí, ktorí neplačú
V jednej z izieb žilo 65 opustených detí, pretože "deti, ktorým nie je venovaná pozornosť, keď plačú, sa naučia neplakať". V psychiatrickej liečebni pre dospelých objavili vyšetrovatelia niektoré deti zabalené od hlavy po päty v prikrývkach, podobných zvieracím kazajkám. Keď personál vybalil z prikrývky sedemnásťročné dievča, "jej koža sa odlupovala a na tele jej zostávali otvorené rany". "Bola to najhroznejšia vec, akú som videl za trinásť rokov, čo túto prácu vykonávam," konštatoval výkonný riaditeľ washingtonskej organizácie a spoluautor správy Eric Rosenthal.

Turecký model
Rosenthalova skupina nalieha na EÚ, aby žiadala od Rumunska okamžité kroky na skoncovanie so zlým zaobchádzaním s deťmi do budúceho roku, kedy krajina očakáva vstup do únie. Takáto stratégia sa už v minulosti osvedčila. V auguste 2005, keď Turecko začalo oficiálne rokovania o vstupe do EÚ, organizácia vydala správu o používaní elektrošokovej terapie bez anestézie v tureckých psychiatrických nemocniciach. Turecko okamžite na hlavnej psychiatrickej klinike v Istanbule od tejto praxe upustilo.
Hoci počet detí v rumunských sirotincoch klesol zo 170-tisíc začiatkom 90. rokov minulého storočia približne na 30-tisíc, mnohé detí, najmä mentálne či fyzicky postihnuté, boli podľa americkej správy jednoducho presťahované do inštitúcií, ktoré sú menej na očiach, ale v ktorých vládnu rovnako otrasné podmienky.

Diktátorove deti
Rumunské detské domovy sú dedičstvom z éry vlády diktátora Nicolae Ceausesca. Zakázal kontrolu pôrodnosti a nechal nedostatočne financované štátne ústavy, aby sa starali o množstvo detí, ktoré sa potom narodili. Keď bol po páde komunizmu popravený, vyšli najavo hrôzy tohto systému. Odvtedy sa veľa zlepšilo. Na pomoc prišli zahraničné humanitárne organizácie - európski a americkí poradcovia spolupracujú s novou rumunskou vládou a pomáhajú s adopciami opustených detí, alebo s ich umiestnením do pestúnskych rodín.
V januári 2005 schválilo Rumunsko - v snahe prispôsobiť sa praxi únie - zákon zakazujúci umiestňovanie detí do troch rokov v ústavoch, ak nie sú "vážne postihnuté". Zákon rovnako zakazuje adopcie do zahraničia v nádeji, že sa podarí obmedziť nezákonné obchodovanie s deťmi. Podľa správy je v krajine každoročne opustených asi 9-tisíc malých detí, čo je jedno z najvyšších čísiel v Európe.

Spomienka na Osvienčim
Vo februári vyšetrovatelia washingtonskej organizácie objavili v západorumunskom Temešvári vo "vyživovacom a zotavovacom centre" 65 dojčiat, niektoré postihnuté. Starali sa o ne tri osoby. Deti boli väčšinu času zatvorené v postieľkach. Niektoré staršie sa monotónne kolísali dopredu a dozadu, tĺkli hlavičkami o postele alebo "vydávali rytmické zvuky z vykĺbených čeľustí, bežných u detí, ktoré dlho iba ležia". Vo východorumunskom meste Braila našli vyšetrovatelia v psychiatrickej liečebni 46 detí, jedno takmer mŕtve, ktoré vyzerali ako z Osvienčimu - iba kosť a koža. Našli aj tínedžerov pripútaných na lôžko a takých vychudnutých, že sa zdalo, akoby mali tri či štyri roky, s atrofovanými a pokrútenými končatinami od nepoužívania. Nemocniční personál ich priväzoval k posteliam.
Po tom, keď Američania a rumunská organizácia o situácii informovali vládu, boli deti presťahované do dvoch menších ústavov. Tie postihnuté zostali izolované, dokonca bez toaliet, ktoré by sa mohli učiť používať. Všetky, až do veku 17 rokov, používajú plienky.

Na snímke je na smrť vyhladovaná tínedžerka v ústave pre postihnuté deti v rumunskej Braile, kde sa starajú o 39 opustených detí. Dievča neváži ani 13,5 kg. Snímka FOTO TASR/AP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/infografika, menuAlias = infografika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:55