BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin zažije úpravu protokolu (komentár dňa)

27.07.2017, 16:00
Kryptomeny zažili za posledné dva týždne búrlivé obdobie.

Trhová kapitalizácia sa za pár dní prepadla z čísla okolo 100 miliárd dolárov na približne 60 miliárd. A to hlavne vďaka zmenám, ktoré sa majú udiať v rámci Bitcoinu. Bitcoin už dlhšiu dobu čelí problémom okolo kapacity bloku a rýchlosti a cene transakcií. Bloky, ktoré sa vytvárajú každých 10 minút, sú už dlhšiu dlhu naplnené a potvrdzovanie transakcií sa tak predlžuje.

Nehovoriac o cene transakcie, keď chcete, aby práve vaša bola potvrdená čo najskôr. Tieto problémy má riešiť tzv. SegWit. V prvom rade prinesie to, že blok pojme viac transakcií. V druhom rade sa má zväčšiť veľkosť bloku, a to z 1MB na 2MB. Dôležité je, že prvý bod sa v najbližších dňoch schváli. Druhý bod bude aktuálny až o 3 mesiace a pravdepodobne budú trhy rovnako v strese, ako boli teraz.

Nadšenci si konečne môžu vydýchnuť, keďže posledné týždne kryptotrhy neustále padali. Dôvodom bola práve neistota o tom, či sa to schváli a hlavne ako sa to implementuje. Najbližšie týždne bude stres zažehnaný.

Novinkou je aj zrušenie čierneho trhu AlphaBay, ktorý bol tiež nazývaným Silk Road 2.0. Čierny trh, kde ste za Bitcoin alebo anonymné Monero mohli kúpiť drogy, či zbrane bol nakoniec zrušený. AlphaBay bol 10-násobne väčšou náhradou za Silk Road, ktorý bol zrušený v roku 2013 a za ktorým stál Ross Ulbricht.

Obe fungovali na prehliadači Tor na ktorom sa dajú zakryť všetky stopy. AlphaBay sa im podarilo zrušiť po tom, čo chytili jedného z prevádzkovateľov Alexandra Cazesa, ktorý nakoniec spáchal samovraždu v cele.

Koniec koncov Ross Ulbricht to aspoň robil menej okato. On vlastnil len notebook a žil v zdieľanom byte. Alexander Cazes vlastnil štyri Lamborgini a tri nehnuteľnosti. Či sa v konečnom dôsledku vyšetrovateľom podarí zbaviť darkwebov je ťažko povedať, keďže kým zrušia jeden sú na trhu dva ďalšie.

V minulom článku sme písali o neregulovanom Initial Coin Offering (ICO), ktorého proces zatiaľ nie je regulovaný a Komisia pre burzy a cenné papiere v Spojených štátoch (SEC) je z toho už nervózna. Neregulovaný systém s množstvom otáznikov už ukázal aj negatívne prípady. Projekt CoinDash, ktorého cieľom je riešiť obchodovanie, či správu portfólia prostredníctvom Blockchainu, bol napadnutý.

Spoločnosť chcela prostredníctvom ICO získať 12 miliónov dolárov, avšak hacker zmenil adresu. A tak do jeho peňaženky prišlo viac ako 7 miliónov dolárov vo forme Etherea. Našťastie pre investorov si spoločnosť chybu priznala a v konečnom dôsledku všetci ako náhradu za ukradnuté Etherea dostanú token spoločnosti, ktorý si chceli kúpiť.

Každopádne to nespravilo dobré meno spoločnosti a ani samotnému systému ICO. Fenomén okolo ICO, ktorý je veľmi podobný systému IPO (verejná ponuka akcií), pravdepodobne bude slabnúť. Investori časom prídu na to, že veľké množstvo startupov nebude v budúcnosti úspešných a prestanú bezhlavo do spoločností investovať.

Čerešničkou na torte je správa z Rakúskej pošty. Na jej pobočkách si budete môcť v súčasnosti dobiť bitcoinovú peňažnku. Rakúska pošta ponúka službu prostredníctvom spoločnosti Bitpanda to go. To znamená, že musíte vlastniť elektronickú peňaženku tejto spoločnosti.

Pričom po zaplatení 50, 100 alebo 500 eur vám pošta vystaví QR kód. Podobne sa zachovala aj energetická spoločnosť Switch. Prostredníctvom Bitcoinu môžu Rakúšania zaplatiť účet za elektrinu alebo plyn.

Autorom je Martin Lindák, analytik Nadácie F. A. Hayeka.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2018-07-23 22:13:13 - Feat.: - Title: Prehrieva sa domáci trh s nehnuteľnosťami? 03 - Modified: 2018-04-19 20:45:46 - Feat.: - Title: Bitcoin ešte neodpisujme. Nezomiera, len sa očistil 04 - Modified: 2018-01-07 20:34:25 - Feat.: - Title: E-government po švajčiarsky 05 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:45