Narušenie melatonínu môže tiež vplývať na hormóny, ktoré kontrolujú hlad a rastie tým potenciálne riziko obezity.Pixabay
StoryEditor

Ronald Ižip: Zdravie na poslednom mieste

01.08.2017, 00:00
Letné horúčavy odhaľujú nemilú skutočnosť – množstvo obéznych detí dramaticky rastie.

Skutočne, minulý týždeň OECD zverejnila štúdiu, podľa ktorej sa množstvo obéznych ľudí za posledných 35 rokov zdvojnásobilo. Obezita je v podstate choroba, ktorá má za následok zvýšený výskyt nielen srdcovocievnych chorôb, ale aj mnohých druhov rakoviny.

Najhoršie na tom sú USA, kde je obéznych 38 percent populácie. No ostatné krajiny ich rýchlo dobiehajú. Zdá sa, že čím viac krajina bohatne, tým viac sa ľudia stávajú obéznejšími. Znamená to, že trh opäť zlyhal? Nie, trh je extrémne efektívny v plnení ľudských túžob. Bohužiaľ, pre ľudí je zdravie na poslednom mieste.

Ekonomika modernej stravy

Súčasný typ stravovania je najlepší možný. Síce nie z hľadiska zdravotného, no z hľadiska uspokojenia ľudských potrieb. To, čo trh ľuďom dal, je extrémne efektívny spôsob stravy, ktorá je lacná, chutná a nenáročná na ich prácu.

Ľudia sa dokážu najesť za pár centov. Väčšina stravy je založená na múke, ktorá má minimálnu výživnú hodnotu, no dodá dostatok energie. A keď sa skombinuje s lacnými no rovnako nevýživnými tukmi, dokáže zasýtiť na dlhé hodiny.

A ponúkol im aj chuť, ktorá bola tisícročia výnimočná. Väčšina jedál je priam dokonalá v útoku na dopamínové receptory. Jedenie tučných a sladkých jedál má na mozog veľmi podobné účinky ako drogy. Trh ponúkol ľuďom dopriavať si výnimočné potešenie z jedla niekoľkokrát denne.

A to všetko bez toho, aby museli stráviť viac ako pár minút denne prípravou jedla – polotovary, fast foody a reštaurácie nahradili budovanie si vzťahu človeka s jedlom. Moderné stravovanie dalo ľuďom čas na plnenie ich ďalších túžob.

Externality modernej stravy

Ľudia uprednostnili všetko ostatné, len nie kvalitu jedla. Prvé negatívne externality sa dostavili - civilizačné choroby. Väčšinou ľudia až veľmi neskoro zistia, ak vôbec, že zdravé jedlo a zdravie človeka sú dva sotva odlúčiteľné pojmy.

Štát sa snaží často bojovať proti nepredvídateľným následkom trhu. Takmer vždy bez úspechu. Vytvorili sa vládne organizácie, ktoré odporúčajú, čo majú ľudia jesť. Nielenže ich ľudia ignorujú, ale aj snaha založiť ich na vedeckých poznatkoch zlyháva. Napríklad, v USA sa snažili zaviesť odporúčanie, aby ľudia vynechali mäso aspoň raz do týždňa. Mäsová loby okamžite zasiahla a odporúčanie stiahli.

A tak, pokiaľ štát nemá skrachovať na budúcej zdravotnej starostlivosti, musí do systému zaviesť vlastnú zodpovednosť ľudí za ich zdravie pripoistením si budúcich nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Napríklad zaviesť základné poistenie pre všetkých, no doplnkové pre tých, čo chcú a v rozsahu, za čo sú ochotní platiť. Otvoriť trh so doplnkovým zdravotným poistením, kde poistenci budú mať bonusy a malusy podľa vzťahu k svojmu zdraviu. Vytvoriť jednoducho systém, ktorý podporí prevenciu na úkor riešenia problémov.

Otázkou ani nie je, či je to dobré alebo správne, ale skôr to, ako ľuďom vysvetliť, že zdravie by nemalo byť na poslednom mieste. Súčasný systém zdravotného poistenia v tom zlyhal.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2019-04-25 20:25:32 - Feat.: - Title: Veľké divadlo pokračuje 03 - Modified: 2019-04-11 20:22:00 - Feat.: - Title: Dokedy bude ropa rásť? 04 - Modified: 2019-04-04 20:20:04 - Feat.: - Title: Rast svetového dlhu brzdí 05 - Modified: 2019-03-28 20:20:21 - Feat.: - Title: Centrálne bankovníctvo v kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:22